Gå direkt till textinnehållet

Intern kritik mot SVTs sätt att ställa om till ”online först”

De lokala nyheternas tittare blir allt äldre. Därför jobbar SVT Nyheter med att ställa om till ”online först”. Men på lokalredaktionerna bubblar det av missnöje kring nyordningen och experimenterandet med arbetssätt.

I början av januari kortade SVT sina lokala 18.30-sändningar från 13 till 10 minuter. Samtidigt förlängs lokalnyheterna i Aktuellt-blocket med en minut och blir också 10 minuter. Journalisterna slipper anpassa inslag efter tre olika broadcastformat utan kan leverera till två. Det ska enligt ledningen skapa tid för att utveckla onlinejournalistiken. Men lokalt pyr samtidigt ett missnöje över omställningen, som präglats av en rad omorganisationer och experiment. Alla redaktioner vi pratat med efterlyser bättre styrning från ledningen kring hur förflyttningen ska gå till. 
– Vi vet inte riktigt vart vi är på väg. Ingen ger en tydlig bild eller klar vision av framtiden. Visst kan man göra bra journalistik på webben, men ur ett fackligt perspektiv måste förflyttningen ske utan att journalistiken glöms bort, säger Fredrik Svensson som leder journalistklubben i Umeå.

Tillsammans med kollegorna i Stockholm, Luleå och Örebro välkomnar Umeåredaktionen att antalet broadcastformat minskar. De är samtidigt kritiska till att det ständigt kommer nya direktiv gällande textlängder, hur mycket rörligt som ska produceras online och vad som ska prioriteras. I Stockholm berättar fackklubbens Margareta Benson att de exempelvis ska lära sig göra voddar bara med hjälp av en pappersmanual. I Luleå har man inte haft en redaktionschef sedan i höstas vilket inte gjort saken enklare. Luleåklubben vittnar om en flerårig frustration över att allt fler arbetsuppgifter lagts till samtidigt som inget tagits bort.
– Det har känts som att SVT inte haft en tydlig riktning och inte tydligt kunnat prioritera mellan arbetsuppgifter. Vi hoppas att detta ska bli klarare nu med olika utredningar och arbetsgrupper som är igång, menar ordföranden Ulrika Wänkkö.

De interna utredningar som pågår på SVT ska utvärdera vilka av de nya arbetssätt som testas som också kan implementeras i framtiden. Bakgrunden till experimenterandet är en beställning från programledningen om vilken typ av journalistik som ska prioriteras för att möta publiktappet. Snittåldern för de lokala nyheternas broadcast-tittare har ökat från 67 till 69 år mellan 2015 och 2017. SVT tappade också runt en femtedel av 20–39-åringarna i veckoräckvidd, 2016-2017.
– Beställningen riktar in sig mer mot klassisk lokaljournalistik, hur vi ska vässa oss så vi blir mer lokala när vi har olika grupper av tittare online och i broadcast. Vi ser att de yngre inte tittar alls på tv, säger Christina Ågren, programchef.  

Annons Annons

SVT har gått igenom en rad omorganisationer – finns det en smärtgräns för hur många medarbetarna klarar?

– Vi måste förhålla oss till publiken och hela tiden vara relevanta. Publiken måste känna att vi levererar innehåll som är relevant för just dem. Mitt ansvar är att se till att förändringarna sker i en takt som gör att vi vårdar den lokala arbetsmiljön. Den är en viktig del, inte minst eftersom det funnits synpunkter tidigare, säger Ågren.

Kan du lova medarbetarna mer klarhet kring hur ni ska jobba under 2019?
– Ja, redan under våren ska arbetsgrupperna redovisa en första omgång. Men det kommer inte bli en ”big bang” där alla plötsligt vet hur man ska arbeta. Arbetet med digitalt berättande kommer att fortsätta förändras. Samtidigt har det funnits ett önskemål om att alla redaktioner ska involveras i processen, då behöver medarbetarna ha förståelse för att man testar sig fram.

Fler avsnitt
Fler videos