”Inte okej att rewrita pressmeddelanden”

3 juli, 2014

Journalisten TV Journalisterna klarar inte av att hantera trycket från PR-branschen, framför allt eftersom medierna gjorts sig av med sina specialreportrar. Samtidigt är Journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell är mycket bekymrad över de rapporter om minskade resurser hon får från medlemmar.

 
Under seminariet som arrangerades av Journalisten deltog Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, Hanna Olsson, samhällschef på Aftonbladet, Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet och Hans Gennerud, från PR-byrån Gullers grupp.
 
Panelen var enig om att journalisterna får allt svårare att stå emot trycket från PR-branschen, och från Hans Genneruds perspektiv orsakade det problem även för seriösa PR-byråer.
 
– Det förekommer att material från PR-konsulter går rakt in i tidningarna, men det förekommer framför allt inom vissa områden där ribban är lägre, som resor och nöje. De två områden som jag har arbetat med under 25 år är utbildning och medicin, och där ligger ribban mycket högre. Men jag märker ju att det finns stora problem på redaktionerna med att hantera det material som kommer in. Det finns inga skolreportrar längre som kan värdera materialet, och jag märker att det blir vanligare att man tar emot materialet utan att göra kompletteringar för att få in andra synvinklar. Det är ett stort problem för tidningarna och deras trovärdighet, men det är också ett problem för seriösa PR-konsulter som verkar inom de här områdena, sade Hans Gennerud.
 
Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet, var den i panelen som var mest oroad över utvecklingen.
 
– Journalistiken ska spegla samhället, men situationen är nu sådan att det blir färre och färre journalister som på grund ökad stress och minskade resurser inte kan hantera de undersökningar och fakta som PR-branschen skickar. Samtidigt är det ju bara de som har pengar som har råd att anlita en PR-konsult. Budskapet från dem som har pengar tar över den journalistiska speglingen av samhället, och det är förstås ett enormt problem för hela samhället, sade Ulrica Widsell. (Se en längre intervju med Ulrica Widsell i webb-TV-inslaget ovan.)
 
Thomas Mattsson medgav utan omsvep att bristen på specialreportrar är ett problem.
 
– Sveriges samlade kompetens i försvarsjournalistik heter Mikael Holmström och jobbar på Svenska Dagbladet. Vi skickar experter som ägnat sina liv åt att bevaka elitfotboll för att bevaka fotbolls-VM i Brasilien, men vi accepterar att vilken journalist som helst får bevaka skolfrågan som är den viktigaste frågan för svenska folket i höstens riksdagsval. Vi skulle aldrig acceptera en fotbollsreporter som inte kan offsideregeln, sade Thomas Mattsson.
 
Ulrica Widsell, som sitter som ordförande i Yrkesetiska nämnden, var efter debatten ändå bekymrad över att tidningsföreträdarna inte tog problemen på tillräckligt stort allvar, och menade att det blir allt vanligare att pressmeddelanden och PR-material kommer rakt in i tidningarna.
 
Det är förstås inte okej att rewrita pressmeddelanden. Men det förekommer hela tiden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies