”Inte bara kända journalister som drabbas”

2 november, 2020

FOTO: Tor Johnsson DEBATT Det är inte bara kända journalister på stora redaktioner i storstäderna som drabbas av hat och hot, skriver Sveriges Radios vd i en debattartikel.

Idag den 2 november uppmärksammas Unescos Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. I en debattartikel i Journalisten skriver SRs vd Cilla Benkö att det är viktigt att samhället tydligt markerar att attacker mot journalister handlar om demokratibrott.

Hon välkomnar den pågående utredning som ska ta ställning till om det finns behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd mot brott som riktar sig mot journalister, men vill också se bättre verktyg för poliser som utreder dessa brott.

Cilla Benkö vill också särskilt lyfta lokaljournalistikens utsatthet, och pekar på flera attacker mot SR-medarbetare. Senast i oktober utsattes SRs reporter Fredrik B Ekdahl för äggkastning i småländska Lessebo.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies