Gå direkt till textinnehållet

Inslag om fastighetsavgiften får kritik

Totalt fyra inslag i Sverige idag, Rapport och Aktuellt kritiseras men frias av Granskningsnämnden. Inslagen brast i förhållande till kravet om saklighet.

Inslagen byggde på en granskning som SVT gjort av de långsiktiga effekterna av avskaffandet av fastighetsskatten och införandet av en fastighetsavgift. Kontentan var att majoriteten av landets husägare betalar mer i fastighetsavgift än de gjorde i fastighetsskatt, trots löften från dåvarande regeringen om att ingen skulle få högre kostnader.

Anmälarna av inslagen ansåg att de var en partsinlaga för att återuppliva den gamla fastighetsskatten, vilket var en politiskt laddad fråga. Anmälarna tyckte också att det var orimligt att som SVT jämföra utfallet av fastighetsskatten 2008 med utfallet av fastighetsavgiften 2018, beräkningarna borde i stället ha utgått från 2018 års taxeringsvärden i båda fallen, ansåg man.

SVT beskrev i sitt svar till nämnden svårigheterna med en jämförelse som har 2018 som utgångsår: ingen vet hur fastighetspriserna skulle ha utvecklats med oförändrad fastighetsskatt. SVT stod fast vid att granskningen var opartisk och saklig och pekade på att SVTs reporter inte gjorde några uttalanden om vilken politik som borde föras på området.

Annons Annons

Granskningsnämnden bedömer att SVT inte visat grund för beskrivningen att införandet av fastighetsavgiften gjort det dyrare för många husägare än om fastighetsskatten funnits kvar. Inslagen brister därför klart i förhållande till kravet på saklighet, anser nämnden.

Det framgick dock i inslagen att höjda taxeringsvärden påverkat fastighetsavgiften. Därför anser nämnden ”med viss tvekan” att bristen på saklighet inte innebar att inslagen blev så missvisande att de strider mot kravet på saklighet. SVT frias därmed med kritik.

Tre ledamöter var av skiljaktig mening och ville fälla SVT.

 

Fler avsnitt
Fler videos