Gå direkt till textinnehållet

”Inse att du driver ett företag som frilans”

"Specialisera dig och inse att du driver ett företag". Det var några av de råd som författarna Mikael Bergling och Fredrik Nejman förmedlade när de frågades ut om nya Frilanshandboken på Bok & biblioteksmässan.

Frilanshandboken ges ut av Mikael Berglings och Fredrik Nejmans frilansgrupp Desken i samarbete med tidningen Journalisten. I boken ges tips och råd till både nya och mer erfarna frilansar.

– Vi har försökt göra en lätttillgänglig bok med sådant som vi själva saknade när vi blev frilansar, sade Fredrik Nejman, som liksom Mikael Bergling har ett förflutet som journalister på Expressen innan de valde frilanstillvaron.

I boken finns bland annat tips om hur man ska sälja in sina jobb och hur man ska förhandla om arvodet.

– Vi ger också råd om hur man driver ett litet företag på ett professionellt sätt, sade Mikael Bergling.

Ett råd i boken är att specialisera sig.

– Det finns för många som vill göra personporträtt. Där är konkurrensen stenhård. Om man är tjej kan man snegla mot ämnesområden där mansdominansen är stor, sade Fredrik Nejman. Vi har bland annat en intervju med Johanna Frändén, som specialiserat sig på fotboll, i boken.

Själv har han erfarenhet av att skriva för Vi föräldrar.

– Det var mest kvinnliga journalister som arbetade för tidningen. Redaktionen ville ha in fler män som skribenter.

Ett annat råd som Mikael Bergling förmedlar är att vara påläst.

– Läs de tidningar du vill erbjuda jobb. Var påläst så du inte kommer med en idé som tidningen hade för ett halvår sedan.

Både Fredrik Nejman och Mikael Bergling tycker att skolor med medieutbildning har ett ansvar för att förbereda studenterna på en frilanstillvaro.

– På JMG i Göteborg har de en frilanskurs där de använder Frilanshandboken som kurslitteratur. På JMK i Stockholm har jag blivit inbjuden för att prata om frilansvillkoren under en timme, sade Fredrik Nejman. Jag tror att skolorna måste anpassa sig till att det blir allt fler frilansar i framtiden.

Trots att frilanstillvaron kan vara tuff för många vill de inte avråda någon från att prova på.

– Det är det roligaste jobb man kan ha, sade Fredrik Nejman. Man kan jobba med projekt som man är intresserad av och man är sin egen chef. Men man får inte glömma att man ibland också måste göra jobb som man kanske inte tycker är så kul, för att klara brödfödan.

– Och det blir allt viktigare både att marknadsföra sig och att vidareutbilda sig, menade Mikael Bergling.

Fler videos
Fler avsnitt