Inkomstförsäkring går med minus

21 oktober, 2013

Journalistförbundets inkomstförsäkring går med underskott igen. Förklaringen är hög arbetslöshet i branschen.

I mars höjdes premien för inkomstförsäkringen från 22 till 50 kronor, efter att försäkringen gått med minus. Nu visar den åter underskott, efter en bättre period över sommaren. September månad slutade i minus 145 000 kronor.

- Det beror på hur branschen ser ut, med alla dessa varsel och uppsägningar. Tyvärr, säger Journalistförbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg.

Förutom att fler är arbetslösa är det många som utnyttjar alla de 100 dagar som man kan få ersättning - det har blivit svårare att hitta nya jobb.

- Och den stora boven är egentligen att a-kassetaket inte höjts på många år. Hade det höjts hade inkomstförsäkringen inte behövts, säger Eva-Maria Kollberg.

Nu ser förbundet över olika alternativ för att lösa underskottet i försäkringen. Ett är att höja premien på nytt, ett annat att göra villkoren i försäkringen mindre generösa.

Inkomstförsäkringen har funnits sedan juli 2008 och syftar till att ge bättre levnadsvillkor för arbetslösa medlemmar. Den minskar gapet mellan den faktiska lönen man uppburit och a-kassans ersättning. Taket i a-kassan är för närvarande 18 700 kronor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies