Ingress Media säger upp Utbildning ersätter journalister

28 oktober, 1999

15 journalister har efter lokala förhandlingar sagts upp på tre av tidningarna inom Ingress Media. Vidareutbildning ska kompensera att fotografer och redigerare försvinner.

15 journalister har efter lokala förhandlingar sagts upp på tre av tidningarna inom Ingress Media. Vidareutbildning ska kompensera att fotografer och redigerare försvinner.

På Sala Allehanda har sammanlagt sju journalister, däribland lokalredaktörerna i Heby och Östervåla sagts upp.

På Avesta Tidning har fem journalister sagts upp. Även på Fagersta-Posten har fem sagts upp, bland dem lokalredaktörerna i Skinnskatteberg och Norberg.

De uppsagda får generellt ett avgångsvederlag på två månadslöner. Fotograferna får dessutom ytterligare två månadslöner. Journalisterna på de lokalredaktioner som läggs ner får utöver det generella vederlaget ytterligare tre månadslöner.

Journalistklubben har motvilligt gått med på lösningen efter bedömningen att det inte gick att nå längre i förhandlingarna. Men man har svårt att förstå hur den nya organisationen ska kunna fungera, hur färre journalister ska hinna såväl skriva som fotografera och redigera.

VD Göran Lundberg tror emellertid att det kommer att lösa sig med att journalisterna får utbildning i att hantera kameror och datorer. Han ser inga större problem.

– Vi är så lyckligt lottade att många på tidningarna redan kan allt, säger Göran Lundberg, vd på Ingress Media. De kan redan fotografera och redigera. Hittills är det bara organisationen satt gränser för vad vi kunnat göra.

En annan del av utbildningen går, enligt Göran Lundberg, ut på att redaktionerna ska diskutera hur det journalistiska uppdraget att utveckla den lokala morgontidningen ska hanteras.

Det är i det sammanhanget Lundberg lanserat de spelregler som mött stark kritik från de anställda och från tidningarnas läsare (Journalisten 28/99).

I Lundbergs spelregler heter det bland annat att ”Var fjärde läsare kan inte läsa något av det som du skriver. Och resten har oftast svårt att hänga med.” Vidare sägs att läsarna inte är ”ett spår intresserade av den finkultur och de komplexa resonemang som du gärna excellererar i”.

– Enligt läsforskarna fungerar hjärnan så. Det är en kemisk reaktion. När du stöter på ord som inte har någon omedelbar relevans för dig så läser du inte. Lyckligtvis filtrerar vi bort det vi inte tycker är intressant.

De ursprungliga spelreglerna ligger, något modifierade, på Ingress Medias interna webbsida.

– De står där som om de var fastslagna, säger en medarbetare på Bärgslagsbladet.

Journalisterna på Sala Allehanda har öppet sagt att de kommer att strunta i spelreglerna.

Lokala förhandlingar på Bärgslagsbladet inleddes förra torsdagen och återupptas onsdag denna vecka (efter Journalistens pressläggning).

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies