FOTO: Tor Johnsson

”Inget beslut är planerat”

26 februari, 2016

Dagens Samhälles ledning rasar mot en beredningstext som tidningsägaren SKL gjort kring tidningen. I en artikel i tidningen Resumé menar chefredaktören Mats Edman att det här äventyrar hela tidningens oberoende ställning. Men SKL tillbakavisar kritiken och menar att inga beslut är planerade.

Det är Resumé som berättar att det i veckan kom en beredningstext med nya ägardirektiv för Dagens Samhälle, från ägaren Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Tidningens VD/chefredaktör Mats Edman och ledningen för Dagens Samhälle menar att det här är ”förslag” som äventyrar tidningens oberoende.

”Det skulle inte förvåna mig om jag får sparken nu”, säger Edman till Resumé, och kräver i en skrivelse till SKLs styrelse att det här ska underkännas.

Journalisten har varit i kontakt med SKLs VD Håkan Sörman som kraftigt tillbakavisar att tidningens oberoende skulle stå på spel. Inte heller är beredningstexten något underlag för beslut.

”Tidningens oberoende ställning ska absolut behållas”, skriver Sörman i ett mejl.

SKLs VD fortsätter:

”Det förekommer regelbundet översyner av alla SKL:s bolags ägardirektiv. I det sammanhanget tas olika förslag fram för diskussion och synpunkter, för alla bolag inklusive Dagens Samhälle. Beredningstexten och den kritik som framförts i olika medier idag gäller detta. Men beskrivningen att detta är ett faktiskt beslutsunderlag är fel, inget sådant beslut är planerat.”

Journalisten söker Mats Edman.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies