Inget åtal för brott
mot tystnadsplikten

8 juni, 2012

Justitiekanslern lägger ner förundersökningen mot forskaren och journalisten Birgitta Almgren för misstänkt brott mot tystnadsplikten i boken Inte bara spioner.

I boken Inte bara spioner kartlade hon svenskar som ska ha arbetat för östtyska Stasi. Birgitta Almgren hade fått ta del av handlingar hos Säkerhetspolisen, Säpo, med förbehåll att inga hemliga informatörer röjdes.

Sedan boken kom ut i september 2011 fick Säpo in anmälningar från två personer som ansåg att deras respektive identiteter hade avslöjats genom uppgifter i boken. Säpo lämnade ärendet vidare till JK, som beslutade att inleda en förundersökning.

Justitiekanslern kommer dock fram till att Birgitta Almgren inte haft något uppsåt att avslöja personernas identiteter i boken och förundersökningen läggs ner.

Läs mer här.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies