Gå direkt till textinnehållet

”Ingen ska behöva sitta i decennier i fängelse för att ha yttrat sig”

Sverige måste göra allt och lite till för att hämta hem Dawit Isaak, menar Helena Giertta och Kurdo Baksi i en debattartikel. De visar också på hur hoten mot vår demokrati och yttrandefrihet kommit allt närmare den senaste tiden. 

Idag är det 20 år sedan Dawit Isaak frihetsberövades i den eritreanska huvudstaden Asmara.

I en debattartikel på Journalisten, som också publiceras i Göteborgs-Posten, ger Journalistens chefredaktör Helena Giertta tillsammans med författaren och journalisten Kurdo Baksi flera exempel på hur hoten mot vår demokrati och yttrandefrihet kommer allt närmare.

Hoten är redan här, i Sverige, menar de.

”Kina vill exportera sin antiyttrandefrihetsdoktrin hit, genom att skrämma enskilda publicister. Och för bara ett år sedan misshandlades den svensk-turkiske grävreportern Abdullah Bozkurt av tre personer utanför sin lägenhet i Stockholm”, skriver de bland annat.

De ger också en rad exempel på hur journalister mördas i Europa, hur yttrandefrihetsfientliga stater som Polen testar Sveriges gränser, eller hur Sveriges ambassadör i Ungern kallades upp i höstas för en kampanj som den svenska människorättsorganisationen Civil Right Defenders drivit i sociala medier.

”Sverige måste göra allt och lite till för att hämta hem Dawit Isaak. Det vore ett bevis för hur viktigt yttrandefrihet och pressfrihet är för vårt land, utöver den självklara humanitära vinsten; ingen människa ska behöva sitta i decennier i fängelse för att ha yttrat sig”, skriver de vidare.

Fler videos
Fler avsnitt