”Ingen ska behöva sitta i decennier i fängelse för att ha yttrat sig”

23 september, 2021

Dawit Isaak Sverige måste göra allt och lite till för att hämta hem Dawit Isaak, menar Helena Giertta och Kurdo Baksi i en debattartikel. De visar också på hur hoten mot vår demokrati och yttrandefrihet kommit allt närmare den senaste tiden. 

Idag är det 20 år sedan Dawit Isaak frihetsberövades i den eritreanska huvudstaden Asmara.

I en debattartikel på Journalisten, som också publiceras i Göteborgs-Posten, ger Journalistens chefredaktör Helena Giertta tillsammans med författaren och journalisten Kurdo Baksi flera exempel på hur hoten mot vår demokrati och yttrandefrihet kommer allt närmare.

Hoten är redan här, i Sverige, menar de.

”Kina vill exportera sin antiyttrandefrihetsdoktrin hit, genom att skrämma enskilda publicister. Och för bara ett år sedan misshandlades den svensk-turkiske grävreportern Abdullah Bozkurt av tre personer utanför sin lägenhet i Stockholm”, skriver de bland annat.

De ger också en rad exempel på hur journalister mördas i Europa, hur yttrandefrihetsfientliga stater som Polen testar Sveriges gränser, eller hur Sveriges ambassadör i Ungern kallades upp i höstas för en kampanj som den svenska människorättsorganisationen Civil Right Defenders drivit i sociala medier.

”Sverige måste göra allt och lite till för att hämta hem Dawit Isaak. Det vore ett bevis för hur viktigt yttrandefrihet och pressfrihet är för vårt land, utöver den självklara humanitära vinsten; ingen människa ska behöva sitta i decennier i fängelse för att ha yttrat sig”, skriver de vidare.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies