Gå direkt till textinnehållet

Ingen pressfrihet i Burma trots reformerna

En ny rapport från Amnesty visar att trots reformerna i Burma förföljs journalister. Tio journalister har fängslats det senaste året och förra året torterades och mördades en frilansjournalist i ett militärfängelse.

Reformerna i Burma 2011 innebar att medielandskapet förändrades drastiskt. Från att ha haft endast ett handfull statskontrollerade redaktioner finns nu en mängd oberoende medier. Men förtrycket och förföljelserna av journalister är utbrett. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

”Vad vi ser i Burma i dag är ett förtryck som försöker dölja sig bakom en ridå av framsteg och reformer. Myndigheterna gör allt för att tysta journalister som bevakar ’obekväma frågor’. I själva verket har läget gällande yttrandefriheten försämrats det senaste året”, uppger Rupert Abbott på Amnesty International i en kommentar.

I dag sitter minst tio journalister i fängelse, samtliga har fängslats de senaste tolv månaderna och samtliga är samvetsfångar. Fem journalister på tidningen Unity, dömdes i juli 2014 till sju års fängelse efter att tidningen publicerat en artikel om en hemlig vapenfabrik som producerade kemiska vapen. I oktober 2014 sköts frilansjournalisten Aung Kyaw Naing ihjäl i ett militärfängelse, kroppen visade märken efter tortyr.

Annons Annons

Burmesiska journalister berättar i rapporten att hotet om att fängslas och den ständiga övervakningen har lett till självcensur.

I november hålls nationella val i Burma och de burmesiska myndigheternas tillslag för att tysta kritiska röster ökar, enligt Amnesty, som i samband med att rapporten släpps kräver att samtliga journalister som fängslats på grund av sitt arbete släpps fria, samt att de lagar som begränsar yttrandefriheten dras tillbaka.

Fler avsnitt
Fler videos