Ingen förundersökning om brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak

28 maj, 2021

Dawit Isaak Överåklagare har beslutat att inte ändra på beslutet att inte inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i fallet med den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak. Reportrar utan gränser anser att beslutet är nonchalant.

I april begärde Reportrar utan gränser (RSF) att en högre åklagare ändrar kammaråklagare Karolina Wieslanders beslut från i januari i år då hon valde att avslå en begäran om att utreda bland andra Eritreas president Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten i fallet med den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak.

På torsdagen meddelade överklagare Lennart Guné att det inte finns någon anledning att ändra på beslutet.

 – Ännu en gång har svensk åklagare visat sig oförmögen att utreda brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. De ger upp utan att ens försöka, säger Erik Halkjaer ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

– Överåklagaren ger ingen som helst motivering till sitt beslut vilket framstår närmast som nonchalant med tanke på vilket allvarligt brott det gäller, säger Björn Tunbäck, ledamot i RSF Sveriges styrelse och samordnare för insatser som för Dawit Isaak.

Det var i höstas som RSF lämnade in en anmälan om brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande riktad mot Eritreas president, flera av hans ministrar och höga militärer i Eritrea där Dawit Isaak sitter fängslad utan dom sedan snart 20 år. Bakom anmälan står också Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, FNs tidigare högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, Kanadas förre justitieminister Irwin Cotler och mottagaren av Nobels fredspris, advokaten Shirin Ebadi och flera andra internationella människorättsjurister.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mia Wendel fre, 2021-05-28 16:59
Ja, hjärtskärande nonchalant och inhumant! Varför inte försöka göra allt innan det oåterkalleligen är för sent?
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies