Frilansilska mot
Bonniers jubelbild

17 februari, 2017

Bonnier Tidskrifters firande att man gått med 64 miljoner i vinst har upprört frilansar eftersom arvodena har dumpats. ”Skamligt” är en kommentar på Bonniers Facebooksida.

På en bild på Bonnier Tidskrifters Facebooksida jublar medarbetare över att företaget gått med 64 miljoner i vinst. Firandet och formuleringar som ”superresultat” och ”succéresa” har upprört frilansjournalister som skrivit syrliga kommentarer under bilden eftersom Bonnier dumpat arvodena och tillskriver sig upphovsrätten utan ekonomisk kompensation.

Några kommentarer:

”Hemska avtal för frilansare resulterar i övervinst för BT. Skamligt!”.

”Medan Bonnier Tidskrifter firar 64 miljoner kronor i vinst går deras frilansare på knäna. BTs nya avtal med frilansande medarbetare innebär att journalister, fotografer och illustratörer avsäger sig sin lagstadgade upphovsrätt.”

”Samtidigt som Bonnier Tidskrifter gör en vinst på 64 miljoner, jobbar frilansarna under usla villkor och tvingas skriva på ännu sämre avtal där de i princip avsäger sin upphovsrätt. Aningen dålig tajming på det firandet... Jag protesterar å mina frilansande vänners vägnar. Som läsare vill jag stötta tidningar som ger sina medarbetare rimliga och schyssta villkor. Fram för rättvisemärkt journalistik. Adjö Bonnier Tidskrifter!”

”Det har blivit massflykt från företaget, massor av frilansar som har slutat, jag är en av dem och förstår inte hur de ska klara av att fylla tidningarna med innehåll i fortsättningen.”

Frilans Riks har varit inne och kommenterar jublet över vinsten och ifrågasätter Bonniers krav på att ha kontroll över upphovsrätten, utan ersättning till frilansarna.

– Man kan sälja sin upphovsrätt, men då ska man få betalt för det. Men Bonnier vill inte betala, säger Victoria da Silva, ordförande för Frilans Riks.

Frilans Riks vill förhandla med Bonnier om ett upphovsrättsavtal, men Bonnier vill inte förhandla kollektivt, utan anser att upphovsrätten är en affärsuppgörelse mellan två företag.

– Det är ett sätt att skylla ifrån sig. Det avtal som Bonnier skickar till frilansar ser likadant ut. Därför vill vi ha ett avtal som är bättre för alla, säger Victoria da Silva.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies