Idag får EU-parlamentets ledamöter Dawit Isaaks bok

5 november, 2019

Dawit Isaak Dawit Isaaks bok Hopp delas ut till alla 751 ledamöter i EU-parlamentet. Stödföreningen Free Dawit arrangerar idag också ett seminarium i parlamentet.

1988 gav Dawit Isaak ut sin första bok, Bana, som är tigrinja och betyder Hopp. Han var 24 år gammal och hade nyligen kommit till Sverige. Boken är nyöversatt till engelska och franska med titeln Hope/Espoir. En tysk översättning med titeln Hoffnung kommer att presenteras på bokmässan i Wien på torsdag. Boken innehåller även en pjäs och några artiklar skrivna för Eritreas största dagstidning Setit. Tidningen förbjöds av den eritreanska regeringen 2001 och Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan dess.

Idag får alla ledamöter i EU-parlamentet varsitt exemplar av boken.

”Dawits öde, fängslad sedan över 18 år utan dom i Eritrea är inte bara en svensk angelägenhet. Det är en angelägenhet för hela EU när en av unionens medborgare fängslas i strid med eritreansk lag, afrikanska människorättskonventioner och den internationella folkrätten. Dawit är den ende journalisten och EU-medborgaren som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International. Det gör honom unik och det ger EU ett extra ansvar. Därför får parlamentarikerna hans bok idag”, skriver Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Stödföreningen Free Dawit ordnar tillsammans med den svenske EU-parlamentarikern David Lega (KD) ett seminarium och en paneldebatt i EU-parlamentet idag.

Medverkar gör bland andra FNs specialrapportör för mänskliga rättigheter i Eritrea Daniela Kravetz, EU-parlamentarikerna David Lega, Alice Bah Kuhnke, Abir al-Sahlani och Leopoldo Lopez Gil samt Abraham Zere från eritreanska PEN och Reportrar utan gränsers Björn Tunbäck.

Dawit Isaak

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies