Gå direkt till textinnehållet

”Ibland får man panik”

I dag, den 4 oktober, tillkännages 2021 års Nobelpris i fysiologi eller medicin. Vetenskapsradions Annika Östman blir sällan tagen på sängen – men det händer.

Annika Östman är medicinreporter sedan 2008 och direktsänder varje år vid tillkännagivandet. Hon har haft koll på de flesta av de tretton senaste medicinpristagarna. Knappt hälften har hon tippat på förhand, fast sällan rätt år.
 
– Jag har en lista på 100 namn som är tänkbara pristagare, där många fått lägre rankade medicinpriser. När något fullständigt revolutionerar vetenskapen vet man att det kommer att få priset, frågan är bara när. När Nobelstiftelsen varit som allra snabbast har det tagit sex år.

Har ni blivit helt tagna på sängen?
– Ja, den panikkänslan kommer ibland. Mest otippade var nog det norska paret Moser, 2014. Dem hade jag inte alls skannat av, det handlade om spännande råttförsök om hur djur orienterar sig.

Utmaningen i direktsändningen är att förklara forskningen begripligt. Att våga erkänna det hon inte själv förstår, och hitta en bra bild för lyssnarna att hänga upp det på.

Annons Annons

– Vi ber ofta expertgästen, som vi tilldelas av Nobelstiftelsen, att ta fram en metafor så att man verkligen begriper.

Fler avsnitt
Fler videos