I dag öppnar SVT arkivet

16 april, 2013

SVTs nya Öppet arkiv lanseras i dag. TV-konkurrenterna är försiktigt positiva till satsningen som på sikt kommer att erbjuda 10 000 timmars arkivmaterial.

Genom en lagändring och nya avtal med svenska rättighetsorganisationer kan SVT nu publicera de flesta egenproducerade SVT-program som sänts före den 30 juni 2005. På sajten Öppet arkiv kan man ta del av nära 200 olika programtitlar i över 800 episoder.

Bland annat kan man se dokumentärer som Gubben i stugan av Nina Hedenius, Stig Fredrikssons möte med Aleksandr Solzjenitsyn och Plötsligt i Vinslöv. Även dramaproduktioner och klassiska sportsändningar läggs upp.

Arkivet ska enligt SVT byggas ut med cirka 50 titlar varje månad och så småningom kommer mer än 10 000 timmars arkivmaterial att finnas upplagt.

”Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan: Varför öppnar ni inte SVT:s arkiv? Och hur jag har försökt förklara upphovsmännens rätt till ersättning, det omständliga arbetet med att märka upp gamla program så att de blir sökbara, behovet av att digitalisera och sortera upp de hundratusentals timmarna program. Men nu är vi äntligen där”, säger SVTs VD Eva Hamilton i en kommentar.

Mediekoncernen MTG tog i ett remissvar till public service-utredningen upp konkurrenssituationen och anförde att det kunde vara problematiskt för privata aktörer att konkurrera med SVTs arkiv.

”Det är för tidigt att säga om SVT:s nya satsning på ett Öppet arkiv med hela program blir marknadsstörande”, säger Henrik Toremark, chef för public affairs på MTG, till Dagens Nyheter.

Viaplay välkomnar satsningen eftersom man tror att den kan få fler att vänja sig vid webb-TV.

”Om SVT nu förnyar sig och förbättrar sig så ökar tittandet nog också på våra betalkanaler, säger Viaplays VD Niclas Ekdahl till DN.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies