Hovrätten slår fast – husrannsakan hos Aftonbladet

12 juni, 2015

Hovrätten går på samma linje som Tingsrätten när det gäller Aftonbladets bilder på misstänkta rånare. Polisen får göra en husrannskan.

Journalisten har tidigare skrivit om rånet i Kista galleria i år som ledde till att Aftonbladet publicerade maskade bilder på två gärningsmän. Polisen krävde sedan att tidningen skulle lämna ut bilderna, vilket Jan Helin sa nej till med hänvisning till källskyddet.

Tingsrätten gick på polisens linje. Nu gör hovrätten likadant, skriver Aftonbladet.

Hovrätten skriver: "Sammantaget konstaterar hovrätten att de grundläggande förutsättningarna för husrannsakan är uppfyllda och att åtgärden inte heller syftar till att beslagta ett föremål som omfattas av regeln om beslagsförbud. Något hinder mot husrannsakan på den grunden finns således inte."

Det här upprör chefredaktören som kommer att överklaga till Högsta domstolen.

”Det som står i domen bryter mot källskyddet och det tänker jag inte acceptera. Därför överklagar vi och vill att Högsta domstolen tittar på det här”, säger Helin till Aftonbladet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies