Gå direkt till textinnehållet

Hotar ställa in statsbesök efter DN-intervju

Indiens ambassadör till Sverige har skickat ett officiellt protestbrev till Dagens Nyheter och uttryckt sin besvikelse över tidningens intervju med landets president och krävt att delar av intervjun som handlade om Bofors skulle tas bort.

Dagens Nyheters intervju med Indiens president Pranab Mukerjee på plats i New Delhi har fått stor uppmärksamhet i Indien och i Sverige. I intervjun säger presidenten att Bofors inte var en skandal utan en medierättegång. Bofors­affären är fortfarande inrikespolitiskt mycket känslig.

Det var i mars 1987 som Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterade att Bofors mutat indiska politiska ledare, tjänstemän och arméofficerare för att få en order på 410 haubitsar, värd 8,4 miljarder kronor. Pengarna hade slussats via bankkonton till Schweiz.

I går fick DN ett officiellt protestbrev från den indiska Stockholmsambassadören. I brevet framför hon New Delhis ”besvikelse” över intervjun, enligt dn.se.

Annons Annons

Ambassadören skriver att DN inte visat presidenten den ”artighet och ­respekt” som en statschef förtjänar.

Enligt DN ska ambassadören i ett telefonsamtal före publiceringen bett DN ta bort delarna av intervjun som handlade om Bofors. Hon varnade för att statsbesöket riskerar att ställas in.

” Jag svarade ambassadören att vi inte kunde tillmötesgå hennes krav. Presidenten blev engagerad och upprörd när Bofors nämndes i en fråga som handlade om hur vi undviker korruption i dag. Självklart måste vi redovisa hans reaktion,” säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till dn.se.

Ambassadören påstår även att DN genom att ha kortat en webb-TV-intervju från sex till tre minuter ska ha ”vilselett” läsarna.

”Jag beklagar ambassadörens reaktion. Det förvånar att en företrädare för världens största demokrati försöker detaljstyra vilka frågor vi ska ställa till en statschef och vilka svar vi ska redovisa.  DN har på fyra helsidor i söndagstidningen redovisat praktiskt taget samtliga svar från den indiske presidenten. Vi har genomfört intervjun på samma sätt som när vi intervjuar andra stats- och regerings­chefer,” säger Peter Wolodarski.

.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos