Gå direkt till textinnehållet

”Hot kan påverka det journalistiska arbetet”

Hot mot journalister En undersökning från Göteborgs Universitet visar att var tredje journalist har hotats de senaste tolv månaderna. Finn Isaksson arbetar med personsäkerhet på Sveriges Radio. Han säger att hot är en arbetsmiljöfråga och journalister visar för stor acceptans.

Finn Isaksson är en av tre som på heltid ägnar sig åt att förebygga och behandla hot mot journalister och andra medarbetare i SRs organisation. Han säger att det är svårt att svara på hur hotbilden ser ut eftersom den är så bred.

– Det kan handla om hot från psykiskt sjuka personer, folk som är allmänt förbannade eller allvarligare hot av politisk karaktär. Vad hotet handlar om och vem som hotar beror lite på vilken redaktion de riktas mot, men hoten kan drabba alla. Jag tror inte att SR skiljer sig från andra arbetsplatser.

Vad handlar hoten om?
– Jag tänker inte bli specifik, men det kan handla om allt från dödshot till trams. Vi hade till exempel en busringning för ett tag sedan som orsakade en del problem. Numerärt är det oftast rasistiska hot. Det är inte så ofta de är förknippade med så stora risker, men de är nog de som tar mest tid från det redaktionella arbetet.

Annons Annons

Hur arbetar ni med hoten?
– Det finns två åtgärder vi alltid vidtar. Vi bedömer den faktiska hotbilden, det vill säga bedömer om det finns någon substans i hotet. Det andra är att ta hand om den upplevda hotbilden. Att känna sig hotat betyder absolut inte att man är mesig och dessutom kan ett hot påverka det journalistiska arbetet. Vi talar med verksamhetschefen, arbetsledaren och den drabbade för att ge personligt stöd. Hot måste betraktas som en arbetsmiljöfråga.

Vad kan ni göra för att förebygga hot?
– Prata med varandra. Vi försöker också prata mer med de olika redaktionerna och diskutera vad man bör göra om man hotas. Vi är ju ett produktionsstöd. Ibland är vi även med i förbyggande syfte om en reporter vet att den ska undersöka något som kan leda till hot.

Vad ska man göra om man inte har en säkerhetsresurs som du och din avdelning att vända sig till?
– Det är arbetsgivarens ansvar att kunna hjälpa till. Jag ser också att det är ett stort problem för frilansar, eftersom de är sina egna arbetsgivare. Det är nog svårt att lösa det problemet, men det borde finnas något typ av forum de skulle kunna vända sig till.

Hur tycker du journalister överlag förhåller sig till hot?
– Jag förstår inte varför journalister accepterar så mycket hot som de gör, så debatten om näthatet var jättebra. Hot är ett brott och ska inte accepteras.

Fler avsnitt
Fler videos