Gå direkt till textinnehållet

”Hoppingivande att så många reagerar”

DNs chefredaktör Peter Wolodarski berättar för Journalisten om de etiska problemen under arbetet med avslöjandet om polisens olagliga registrering av romer. ”Detta avslöjande säger någonting om hur viktig journalistiken är för samhället och för demokratin”, säger han.

DN-reportern Niklas Orrenius avslöjande på måndagen att polisen i Skåne har upprättat ett olagligt register över romer, varav tusen barn, har fått massiva reaktioner. Orrenius har efter publiceringen blivit nedringd och alla samtal kopplas till redaktionsledningen.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski tar sig tid att svara på Journalistens frågor.

– Genomslaget är enormt. Det är hoppingivande att så många reagerar på avslöjandet. Nu är fördömandet av registreringen så gott som kompakt, men till en början förnekade polisen att registret alls fanns, säger Peter Wolodarski.

Vad betyder det för er på DN att komma med ett så här stort avslöjande?
– Jag skulle vilja lyfta frågan från vad detta avslöjande betyder för oss på DN, till vad den här typen av journalistik betyder för samhället och demokratin. De som undrar vad vi ska med journalister till har fått ett svar. Detta avslöjande är journalistiskt, och det säger någonting om journalistikens betydelse, säger Peter Wolodarski.

– Den här sortens registrering av folkgrupper känner vi igen från dikaturer, men detta är Sverige år 2013.

Hur länge har ni arbetat med materialet?
– Jag kan inte säga så mycket om arbetet med hänsyn till källskyddet, men det är inget vi har gjort över en natt. Det är en omfattande granskning och publiceringen har föregåtts av många etiska diskussioner, säger Peter Wolodarski.

När du säger etiska diskussioner, vad handlade de om?
– Framför allt handlade det om de familjer vi skriver om. De har velat ställa upp med namn och på bild, men vi har varit noga med att de förstår konsekvenserna av publiceringen. De har fått se alla bilderna och fått veta hur artiklarna kommer att bli.

Varför väntade ni till i dag med att låta polisen komma till tals?
– Det här är ett avslöjande om ett register som är extremt känsligt, och olagligt. Hade vi inte varit helt säkra på våra uppgifter hade vi naturligtvis inte publicerat någonting utan att först tala med polisen. Men vi var helt säkra, helt säkra, och då ville vi vänta med att ta polisens uttalanden. Detta är en omfattande granskning som är pågående, så det är självklart att polisen kommer att komma till tals, säger Peter Wolodarski.

Pågående? Det kommer mer?
– Det är dina ord.

Fler avsnitt
Fler videos