Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
23 september, 2013
Samtal med DNs chefredaktör Peter Wolodarski berättar för Journalisten om de etiska problemen under arbetet med avslöjandet om polisens olagliga registrering av romer. ”Detta avslöjande säger någonting om hur viktig journalistiken är för samhället och för demokratin”, säger han.
DN-reportern Niklas Orrenius avslöjande på måndagen att polisen i Skåne har upprättat ett olagligt register över romer, varav tusen barn, har fått massiva reaktioner. Orrenius har efter publiceringen blivit nedringd och alla samtal kopplas till redaktionsledningen.
DNs chefredaktör Peter Wolodarski tar sig tid att svara på Journalistens frågor.
– Genomslaget är enormt. Det är hoppingivande att så många reagerar på avslöjandet. Nu är fördömandet av registreringen så gott som kompakt, men till en början förnekade polisen att registret alls fanns, säger Peter Wolodarski.
Vad betyder det för er på DN att komma med ett så här stort avslöjande?
– Jag skulle vilja lyfta frågan från vad detta avslöjande betyder för oss på DN, till vad den här typen av journalistik betyder för samhället och demokratin. De som undrar vad vi ska med journalister till har fått ett svar. Detta avslöjande är journalistiskt, och det säger någonting om journalistikens betydelse, säger Peter Wolodarski.
– Den här sortens registrering av folkgrupper känner vi igen från dikaturer, men detta är Sverige år 2013.
Hur länge har ni arbetat med materialet?
– Jag kan inte säga så mycket om arbetet med hänsyn till källskyddet, men det är inget vi har gjort över en natt. Det är en omfattande granskning och publiceringen har föregåtts av många etiska diskussioner, säger Peter Wolodarski.
När du säger etiska diskussioner, vad handlade de om?
– Framför allt handlade det om de familjer vi skriver om. De har velat ställa upp med namn och på bild, men vi har varit noga med att de förstår konsekvenserna av publiceringen. De har fått se alla bilderna och fått veta hur artiklarna kommer att bli.
Varför väntade ni till i dag med att låta polisen komma till tals?
– Det här är ett avslöjande om ett register som är extremt känsligt, och olagligt. Hade vi inte varit helt säkra på våra uppgifter hade vi naturligtvis inte publicerat någonting utan att först tala med polisen. Men vi var helt säkra, helt säkra, och då ville vi vänta med att ta polisens uttalanden. Detta är en omfattande granskning som är pågående, så det är självklart att polisen kommer att komma till tals, säger Peter Wolodarski.
Pågående? Det kommer mer?
– Det är dina ord.
FOTO: Tor Johnsson
23 februari, 2021 |
Sydsvenskans tv-cirkelgrupp om SVTs dramaserie Tunna blå linjen har cirka 3 000 medlemmar på Facebook. Den senaste veckan har det startats 53 nya trådar i gruppen, som diskuterar handlingen och huvudpersonerna i serien.
FOTO: Jeppe Gustafsson
22 februari, 2021 |
Under sitt yrkesliv har pressfotografen och föreläsaren Mia Karlsvärd funderat allt mer på hur hon kan hjälpa allmänheten till bättre kunskaper om upphovsrätt och etik. Nu finns boken om lilla Fokus som fotograferar ute, och den går som smör på landets bibliotek.
FOTO: SR
19 februari, 2021 |
Hatet mot vetenskapsjournalister har ökat kraftigt under pandemin. Men Ulrika Björkstén, gruppchef på Vetenskapsradion, menar att eskaleringen började redan för fyra, fem år sedan.
FOTO: Thomas Bennelind
17 februari, 2021 |
Under 2020 polisanmäldes fem hot riktade mot journalister på Bohusläningen. ”Hatet har blivit normaliserat”, säger chefredaktören Gunilla Håkansson.
FOTO: Mattias Ahlm/SR
15 februari, 2021 |
Just nu går utvecklingen rasande fort i Ryssland när det gäller inskränkningen av press- och yttrandefriheten. En anledning till det är alla nya lagar som kommer, en taktik av Kreml, menar Johanna Melén, Sveriges Radios korrespondent i Moskva.
FOTO: Tor Johnsson
12 februari, 2021 |
Prisvinnande reportern Åsa Erlandsson skriver bok igen – om terrordådet på Drottninggatan: ”Jag vill ta mig an angelägna ämnen som jag dessutom är hyperintresserad av”.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2020 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 18 mars.
journalist, språkutbildare och författare, Stockholm, har avlidit vid 80 års ålder.
blir vice vd för Vetenskapsmedia.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Modern Psykologi.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 4 kommentar på sidan.
Kommentera