”Hoppingivande att så många reagerar”

23 september, 2013

Samtal med DNs chefredaktör Peter Wolodarski berättar för Journalisten om de etiska problemen under arbetet med avslöjandet om polisens olagliga registrering av romer. ”Detta avslöjande säger någonting om hur viktig journalistiken är för samhället och för demokratin”, säger han.

DN-reportern Niklas Orrenius avslöjande på måndagen att polisen i Skåne har upprättat ett olagligt register över romer, varav tusen barn, har fått massiva reaktioner. Orrenius har efter publiceringen blivit nedringd och alla samtal kopplas till redaktionsledningen.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski tar sig tid att svara på Journalistens frågor.

– Genomslaget är enormt. Det är hoppingivande att så många reagerar på avslöjandet. Nu är fördömandet av registreringen så gott som kompakt, men till en början förnekade polisen att registret alls fanns, säger Peter Wolodarski.

Vad betyder det för er på DN att komma med ett så här stort avslöjande?
– Jag skulle vilja lyfta frågan från vad detta avslöjande betyder för oss på DN, till vad den här typen av journalistik betyder för samhället och demokratin. De som undrar vad vi ska med journalister till har fått ett svar. Detta avslöjande är journalistiskt, och det säger någonting om journalistikens betydelse, säger Peter Wolodarski.

– Den här sortens registrering av folkgrupper känner vi igen från dikaturer, men detta är Sverige år 2013.

Hur länge har ni arbetat med materialet?
– Jag kan inte säga så mycket om arbetet med hänsyn till källskyddet, men det är inget vi har gjort över en natt. Det är en omfattande granskning och publiceringen har föregåtts av många etiska diskussioner, säger Peter Wolodarski.

När du säger etiska diskussioner, vad handlade de om?
– Framför allt handlade det om de familjer vi skriver om. De har velat ställa upp med namn och på bild, men vi har varit noga med att de förstår konsekvenserna av publiceringen. De har fått se alla bilderna och fått veta hur artiklarna kommer att bli.

Varför väntade ni till i dag med att låta polisen komma till tals?
– Det här är ett avslöjande om ett register som är extremt känsligt, och olagligt. Hade vi inte varit helt säkra på våra uppgifter hade vi naturligtvis inte publicerat någonting utan att först tala med polisen. Men vi var helt säkra, helt säkra, och då ville vi vänta med att ta polisens uttalanden. Detta är en omfattande granskning som är pågående, så det är självklart att polisen kommer att komma till tals, säger Peter Wolodarski.

Pågående? Det kommer mer?
– Det är dina ord.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Annika mån, 2013-09-23 17:20
Inte en enda människa utanför mediabubblan bryr sig om detta. Lugna ner er DN. Det blir pinsamt annars. Talande är att inte ett enda utländskt medie plockat upp nyheten, trots engelsk översättning och allt. Trams.
Inlagt av Mats mån, 2013-09-23 20:43
Men om jag nu fattat detta rätt, så har polisen upprättat en fil med namnet" kringresande" kriminella. De visade sig att de flesta var romer. Hur kunde man veta det om man inte registrerade det. Och isåfall vem kom på det? Hur fick Orrenius fatt i den filen?
Inlagt av Kalle tis, 2013-09-24 15:07
Inte många utanför journalistkretsarna på Södermalm bryr sig om detta..
Inlagt av Peter fre, 2013-10-11 20:20
Annika och Kalle: om det nu är så att ingen (vilket jag i för sig betvivlar) utanför journalistkåren i Stockholms city bryr sig om en så pass allvarlig fråga som polisens etniska registrering av människor som i årtusenden varit utsatta för hat och hot så är det i så fall mycket tragiskt och inget som ska tramsas bort. Om ni har rätt innebär det i så fall att de enda vettiga människorna i Sverige är söderjournalister, och det vore ju mycket olyckligt om det stämde.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies