”Hoppas utredningen omprövar sitt beslut”

26 maj, 2015

FOTO: Johan Bergmark ”Jag hoppas att utredningen omprövar beslutet att inte träffa branschens aktörer och beslutsfattare”. Det säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Thomas Mattsson har ifrågasatt beskedet från Anette Novak, utredare av den pågående statliga medieutredningen, att man inte kommer att ha enskilda möten med stora medieaktörer, som Journalisten tidigare skrivit om.

– Jag hoppas att utredningen omprövar beslutet att inte träffa branschens aktörer och beslutsfattare. Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Svenska Journalistförbundet och de andra branschorganisationerna bör naturligtvis få chansen att i direktmöten få ge sin helhetsanalys av framtidens utmaningar. Utredningen bör också träffa de kommersiella medierna och public service-bolagen, kulturministern vill ju ”främja” journalistik och denna bedrivs i huvudsak av dessa aktörer, säger Thomas Mattsson.

Han anser att det är förvånande att utredningen inte vill sitta ner med de viktigaste spelarna på marknaden.

– Det är väl ändå Lovisa Hamrin på Hallpressen, Thomas Peterssohn på Mittmedia, Boine Gepertz på Gota Media och deras kollegor som vet mest om hur man finansierar lokaljournalistik?  Och hur kan man arbeta fram en statlig mediepolitik om man inte samtalar med personer som Gunilla Herlitz, Raoul Grünthal, Hanna Stjärne, Cilla Benkö, Peter Wolodarski och några till? Vilken legitimitet får en utredning som inte på allvar lyssnat på dem som kan mest om sakfrågorna?

Thomas Mattsson hoppas på en snabb reaktion och att ”utredningen ödmjukt lyssnat in det här engagemanget från branschen och att det inte går prestige i att hålla fast vid de arbetsformer som nu kritiseras”.

– Man kan rimligen heller inte ha samtalsledare vid samråden med branschen som inte vet vad ”presstöd” eller ”kvalitetsjournalistik” är, det är faktiskt inte seriöst. Det är många som vill att utredningen ska ges så bra förutsättningar som möjligt, men då måste utredningen också kunna ta in konstruktiva förslag.

Taggar: Thomas Mattsson

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies