Gå direkt till textinnehållet

”Hoppas Hannes i sin himmel ska bli stolt”

Journalisten och fotografen Jörgen Johansson tar vid ett bokprojekt om rättsskandalen Fallet Ulf, som Hannes Råstam hade påbörjat. - Jag hoppas att Hannes i sin himmel ska bli stolt och glad.

Hannes Råstams avslöjande om rättsskandalen kring "Fallet Ulf" – om den felaktigt pedofildömde Bo Larsson – ledde till att Larsson friades 2004.

Vid sin död i januari 2012 hade Råstam ett påbörjat bokprojekt om Bo Larsson. Nu tar fotografen och journalisten Jörgen Johansson över det.

Hur kommer det sig att du ska skriva boken om Bo Larsson?
– Det är en jättelång historia som jag inte kan berätta om, men det landade i mitt knä på ett konstigt sätt. Bo Larsson var väldigt angelägen om att boken som Hannes hade påbörjat ska skrivas. Och han bor inte så långt från mig i Skåne.

Hur långt hade Hannes Råstam hunnit?
– Det vet jag inte, men Bo Larsson säger att han hade skrivit några sidor. Jag kommer inte ta del av Hannes material utan påbörjar det här på ett annat sätt. Det kommer inte bara att handla om den enorma rättsskandalen, utan också om Bo Larssons liv. När jag började gräva i hans historia före domen 2001 insåg jag snart att det är en otroligt gripande berättelse som inte kommer att lämna någon oberörd.

Kommer du att ta del av Råstams research?
– Det vet jag inte. Jag har alla pärmar från rättegångarna, men för mig är det väldigt viktigt att ta del av Bos berättelse först.

– Jag hoppas att vi kan göra detta på ett sätt så att Hannes i sin himmel är glad och stolt över det vi gör.

Boken blir Jörgen Johanssons debut som författare.

– Jag har arbetat som fotograf och bildredaktör länge, men skrivit i hela mitt liv. Jag tänker förvalta det här förtroendet så bra jag bara kan.

Fler avsnitt
Fler videos