"Hoppas det ska ge stabilitet"

20 juni, 2013

Ingen osthyvling - utan ett strukturellt yxhugg. Så beskriver Östrans chefredaktör Gunilla Persson det senaste stora sparpaket på tidningen: - Jag hoppas att det ska ge ordentlig stabilitet åt organisationen.

Journalisten har tidigare skrivit att Östran/Nyheterna ska spara bort ungefär hälften av sina journalister, samtidigt som sport, viss redigering och lokalt material ska köpas in av konkurrenten och koncernsystern Barometern/OT.

Förhandlingar om nedbemanningen pågår men är vilande över semestrarna. Gunilla Persson är glad över den avgångslösning som Gota media erbjuder, på fjorton extra månadslöner för den som varit anställd i tio år.

- Det gör att vi slipper varsla medarbetare som vill vara kvar.

Men hon kan inte utesluta varsel. Hittills har sex journalister på Nyheterna och någon i Kalmar tackat ja till avgångslösningen.

- Det är klart att varje enskild medarbetare har sina speciella kontaktnät och sin kompetens, men vi har kompetent personal kvar för att fylla luckorna, säger Gunilla Persson.

- Det som är riktigt tråkigt på alla sätt och vis, både demokratiskt och för tidningen, är att vi tvingas nedbemanna våra lokalredaktioner.

På några orter kommer dock Östran/Nyheternas lokalredaktörer att föras  in i Barometern/OTs organisation. Där förstärks alltså lokalredaktionerna.

- Det kommer båda tidningarna till del. Målsättningen är att de redaktörer som blir kvar ska kunna gå lite mer på djupet, säger Gunilla Persson.

Känner du dig trygg inför framtiden efter det här paketet?

- Vi är inte den första tidningen som tvingats till detta. Jag hoppas att det ska ge ordentlig stabilitet åt organisationen. Samtidigt är ju hela branschen inne i något som ingen har varit med om förut. Man kan bara gissa om framtiden och hoppas. Vi har inte mindre chans än någon annan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies