Gå direkt till textinnehållet

Hon fick en August för boken om Ester Blenda

Fatima Bremmer, journalist och författare, vann Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

Journalisten Fatima Bremmer tilldelades igår kväll Augustpriset för årets svenska fackbok, för sin biografi om journalisten Ester Blenda Nordström. I hård konkurrens med bland andra litteraturvetaren Johan Svedjedal och journalisterna Per Wirtén och Sven Olov Karlsson.

Grattis till priset!
– Tack, det känns fantastiskt. Jag är mållös fortfarande. Det är ju det finaste priset man kan få om man skriver böcker och vill fortsätta med det, jag är överlycklig.

Är det här din första bok?
– Nej jag har skrivit en bok tidigare De sista tanterna, ett kulturhistoriskt porträtt över den svenska tanten, den kom ut 2011. Drygt ett år efter det påbörjade jag projektet om Ester Blenda Nordström.

Annons Annons

Hemligheten bakom att nå såna här framgångar med den?
– Reaktionerna jag fått av människor är att man undrar hur hon kunnat vara så bortglömd. Man tycker det är konstigt och nästan pinsamt. Och det är det som drivit mig hela tiden, jag har varit förbannad över att hon har varit det. Nu har hon aktualiserats på senare tid genom att hennes böcker återutgivits och det kom också en film om henne och så nu biografin.

– Om jag ska säga något om min egen insats så är det att jag haft ambitionen att skriva brett, jag är van att skriva för en bred publik och det har hela tiden varit målsättningen att få folk att läsa. Hon förtjänade att få en mustig livsberättelse. Och det verkar som att några tycker att jag lyckats med det i alla fall.

Och för att få tiden att räcka som småbarnsförälder?
– Ja, småbarnsförälder och egen företagare. Mitt yngsta barn är 15 månader, så ibland har jag undrat vad jag gett mig in i för galet projekt. Hela slutproduktionen har jag i princip gjort när hon har sovit. Men stödet från min familj har varit fantastiskt, och min man, som också är i branschen, har också varit ett bollplank under hela processen. Men det kan kännas som ett under att vi klarade det utan att skilja oss (skratt).

Vad ska du göra med prispengarna, 100 000 kronor?
– Hela projektet har jag i princip bekostat själv, förutom att jag fått några stipendier och ett mindre arvode från förlaget, så det finns många hål att fylla nu. Men om det blir något annat så funderar jag på en fin läsfåtölj som jag kan sitta i så småningom. Det skulle vara fint med en August-fåtölj.

                                                                                 Annika Heldt
                                                                                 Hanna Lundquist

 

Fler avsnitt
Fler videos