Gå direkt till textinnehållet

Hon engagerade lyssnarna i jakten på en bedragare

Ulla Öhman, reporter på P4 Västernorrland, granskade romansbedragaren ”Charlie Anderson” och tog hjälp av lyssnarna. ”Dagarna fylldes av lögner. Det var jättejobbigt – och jätteroligt”, säger Ulla Öhman.

Ulla Öhmans granskning av romansbedragaren ”Charlie Anderson” har engagerat P4 Västernorrlands lyssnare under våren.

– Jag ville veta hur en romansbedragare beter sig. Vad skriver de? Hur lyckas de få folk att skicka så mycket pengar? Så jag bestämde mig för att svara en av dem som hörde av sig på Facebook, ”Charlie Andersson”, amerikansk läkare på FN-uppdrag i Jemen, berättar Ulla Öhman.

– I början var det jättejobbigt. Jag var på väg att ge upp.

Annons Annons

Varför då?
– Dagarna fylldes av lögner – både från ”Charlie” och från mig. Han skickade meddelanden hela tiden. Jag trodde inte det skulle vara så jobbigt, men det var det, kanske för att det handlade om tillit och kärlek och att jag också var tvungen att ljuga. Men jag hade en gräns, jag kunde aldrig skriva ”I love you” tillbaka.

Romansbedragaren ”Charlie” och SR P4 Västernorrlands reporter Ulla Öhman ljög för varandra om allt. (Mannen på fotot har ingenting med detta att göra utan bilden är stulen på nätet och används i flera bedrägerier.) Foto: Sveriges Radio

Efter en och en halv veckas kärlekschattande med ”Charlie” var det dags att publicera.

– Då kände jag att vi närmade oss upploppet, han skulle snart börja fråga om pengar. Jag berättade för lyssnarna om ”affären”. Och då vände allt, och det blev jätteroligt. Lyssnarna kom med tips om vad jag skulle skriva till honom, och ville att jag skulle hålla honom sysselsatt så att han inte hade tid att bedra andra. Jag följde många av lyssnarnas förslag. Jag låtsades vara fullständigt bombad och drev med honom hela tiden. Det blev ganska dråpligt. Jag minns ett tillfälle när jag skulle berätta för min sambo om den senaste konversationen med ”Charlie” och jag kunde inte sluta skratta; jag låg bokstavligen på golvet och höll mig om magen i en kvart innan jag kunde berätta.

Men till slut konfronterade du ”Charlie” – och fick en intervju?
– Ja, det förvånade mig att han varken blev sur eller arg när jag berättade att jag var reporter och hela tiden hade vetat att det var ett bedrägeri. Han ville ha tips av mig om hur han skulle bli bättre på att lura kvinnor. Det fick han inte.

”Charlie”, som alltså utgett sig för att vara en 56-årig läkare på FN-uppdrag i Jemen, berättade nu att han i verkligheten var 22 år och från Nigeria, och att han var fattig och försökte försörja sig och sina syskon genom bedrägerier.

– Lyssnare menade att det var nästa steg i bedrägeriet, att lura mig att skicka pengar för att han var fattig. Men jag vet inte.

Du fick sympatier för honom?
– Han är en bedragare, om än en ganska dålig sådan, och det är förjävligt. Samtidigt så … ja, jag hade väl viss sympati för honom, han är en människa som försöker försörja sig.

Har ni fortfarande kontakt?
– Vi fortsatte att ha viss kontakt men sedan raderade han det fejkade Facebookkontot och försvann. Häromdagen hörde han av sig igen, via ett annat konto. Jag har inte bestämt än om jag ska svara.

Fler avsnitt
Fler videos