Gå direkt till textinnehållet

Hon avslöjade regimens lögn – döms till fängelse

Den belarusiska journalisten Katsiaryna Barysevich får sex månaders fängelse för att ha avslöjat att myndigheterna ljugit om omständigheterna när en 31-årig demonstrant slogs ihjäl i november.

Dödsmisshandeln av oppositionsaktivisten och den tidigare militären Raman Bandarenka, 31, i Minsk i november förra året väckte starka reaktioner och ledde till nya protester och demonstrationer i Belarus. Demonstrationerna har pågått sedan presidentvalet i augusti. 

Enligt myndigheterna ska Bandarenka ha varit berusad och hamnat i slagsmål med en grupp personer. Han avled på sjukhus den 12 november av en hjärnskada han fått i ”slagsmålet”. Vittnen till dödsmisshandeln uppgav dock för oberoende medier att Raman Bandarenka hade överfallits och gripits av civilklädda personer, som misstänks tillhöra de belarusiska säkerhetsstyrkorna. Det rapporterade vid tillfället bland andra Deutsche Welle.

Katsiaryna Barysevich som arbetar för den oberoende nyhetssajten Tut.by fick tag på patientjournaler som visade att Bandarenka inte haft någon alkohol i blodet som myndigheterna påstått. Hon greps av polis strax efter publiceringen och har sedan dess suttit i häkte.

Annons Annons

I tisdags dömdes hon till sex månaders fängelse och motsvarande cirka 10 000 kronor i böter. En läkare som lämnat ut patientjournalerna dömdes samtidigt till två års villkorlig dom och drygt 4 000 kronor i böter. Det rapporterar AP.

Det belarusiska journalistförbundet BAJ, den amerikanska ambassaden i Belarus, Internationella Pressinstitutet och flera andra pressfrihetsorganisationer fördömer domen.

Förra månaden dömdes två journalister i Belarus till två års straffkoloni för att de liveströmmat från en demonstration i Minsk i november. Enligt Europeiska Journalistfederationen är nio journalister för närvarande fängslade i Belarus.

Fler avsnitt
Fler videos