Journalisten Martina Huber är den enda och första fotografen på regeringskansliet. FOTO: Ninni Andersson

Hon är regeringens
egen fotograf

22 mars, 2012

Samtal med Martina Huber är den första anställda fotografen på regeringskansliet. Hon har arbetat som fotograf i 20 år och frilansat för kvällstidningarna, och ser stora skillnader mellan jobben.

I september anställdes Martina Huber av Information Rosenbad som regeringskansliets första heltidsanställda fotograf på en projekttjänst som löper över 18 månader.

Hon har 20 års erfarenhet som fotograf och har bland annat frilansat mycket för kvällstidningarna.

– Det är skillnader. Det är lugnare tempo, även om det kan bli väldigt snabba puckar om det till exempel kallas in till en presskonferens. Sedan sätts sakligheten i främsta rummet. Till skillnad från kvällstidningarna vinklar man inte, utan tar bilderna rakt upp och ner som det är, säger Martina Huber.

I arbetsuppgifterna ingår att fotografera på pressträffar, för regeringen.se och för departementen. Ena dagen fotograferade hon regeringskansliets interna konst, nästa dag FNs generalsekreterare Ban Ki Moon under dennes besök i Sverige.

En tredjedel av tiden arbetar hon också som bildredaktör och försöker samtidigt skapa en infrastruktur för bildhanteringen inom regeringskansliet.

– Det är att bryta ny mark. Jag håller på att skapa ett sökbart bildarkiv för såväl nya som gamla bilder. Det är viktigt att det finns, det är ju vår historia som skrivs. Det är ett jättejobb.

Vad var det som fick dig att söka tjänsten?

– Jag har ju jobbat som frilansande pressfotograf i så många år, och jag kände att jag behövde göra någonting annat. Och så är jag intresserad av politik.

Som pressfotograf har du granskat makten, nu jobbar du för makten – hur går det ihop?

– Jag visste att du skulle ställa den frågan. Jo, så är det förstås, men jag ser inget problem med det.

 

Fotnot: Under EUs ordförandeskap 2009 anlitade regeringen Gunnar Seijbold som officiell EU-fotograf. Du kan läsa en intervju med honom här.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kallan mån, 2012-03-26 21:07
Bilder som framställs av svenska myndigheter borde vara fria och gratis att återanvända, precis som bilder som framställs av amerikanska statsanställda. Det är medborgarnas skatt som går till dessa personers löner och då är det rimligt att upphovsrätten till bilderna tillhör medborgarna.
Samtal med

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies