Ho Chi Minh-intervjun bidrog till fred
Imorgon är det 60 år sedan Expressen publicerade en intervju som kom att öppna vägen för fred i kriget mellan Frankrike och Indokina. Bakom intervjun stod Svante Löfgren, då tidningens korrespondent i Paris.
Intervjun gjordes med den franska kolonien Indokinas motståndsledare Ho Chi Minh. Kriget i Indokina hade pågått i sju år och Ho chi Minh hade inte uttalat sig på tre år.
Svante Löfgren hade sänts till Indokina 1950 för att rapportera från kriget. Tre år senare var det fortfarande långt till fred och i Nationalförsamlingen i Paris följde Svante Löfgren diskussionerna om hur man skulle hantera situationen.
– Jag fick idén om att försöka intervjua Ho Chi Minh från en kollega i Paris, Hearst-pressens reporter Kingsbury Smith, som tidigare fått en intervju med Stalin, berättar Svante Löfgren.
På grund av den franska censuren kunde de frågor som skickades via telegram till Ho Chi Minhs ambassadör i Peking inte sändas från Paris. Det blev i stället Expressens dåvarande verkställande redaktör Carl-Adam Nycop som fick sända iväg telegrammet från Stockholm.
”Fredsglimt i Indokina” var rubriken på Expressens förstasida den 29 november 1953. I artikeln säger Ho Chi Minh att han är beredd att förhandla om fred i Indokina och att han välkomnar neutral medling.
Nyheten fick stort genomslag och spreds i världspressen.
– Intervjun inledde ett diplomatiskt spel som utmynnade i fredskonferensen i Genève 1954, berättar Svante Löfgren. Efter kriget bildades Vietnam, Laos och Kambodja och Frankrike inledde avkoloniseringen av Tunisien och Algeriet.
Men Expressens publicering var inte okontroversiell. I rapporter hem till UD skrev svenske ambassadören i Paris, K.I Westman, bland annat: ”Den taktik konseljpresidenten Laniel sökt fullfölja att å ena sidan fortsätta kriget i hopp att en del militära framgångar skulle kunna ge en bättre förhandlingsbas och å den andra betona, att de franska fredssträvandena icke mött minsta förståelse från Vietminh’s sida, blir svårare att upprätthålla efter hr Svante Löfgrens ingripande i händelseutvecklingen”. K-I Westman fick också förklara, både för franska politiker och för världspressen, att den svenska regeringen inte var inblandade i affären.
Till 50-årsminnet blev Svante Löfgren inbjuden till Hanoi.
– Då överlämnade jag ett exemplar av Expressen från 1953 till Ho Chi Minh-museet och fick träffa general Giap, säger han och visar en bild från högtiden där tidningen finns med.
Att intervjun tillmäts stor betydelse i historieskrivningen förstår man av att den franska tidningen L’Express i sin årskrönika över 1953 års stora politiska händelser rankade Expressens intervju med Ho Chi Minh på tionde plats.
– Den fanns med efter händelser som Stalins död och drottning Elizabeths kröning som toppade listan, berättar Svante Löfgren.
Ho Chi Minh-intervjun är en av Svante Löfgrens största ögonblick i journalistkarriären. Men när vi samtalar om hans stora scoop bubblar också många andra minnen upp – om då han 1936 bevakade OS i Berlin för Idrottsbladet, hans vänskap med Tunisiens president Habib Bourguiba i samband med Tunisiens frigörelse, eller då han som Utlandspressens ordförande i Paris hös ten 1962 satt snett framför president Charles de Gaulle och president John F Kennedy vid en galamiddag i Spegelsalen i Versailles, för att återse Kennedy midsommarafton året därpå i Berlin. Några år senare övernattade han i Watergate i Washington, den natt då inbrottet, som skulle fälla president Richard Nixon begicks. Minnen som han samlat i sin memoarbok Hemma för gott – om 80 år med press & radio.
– Men nu är det nog slutskrivet, säger 95-årige Svante Löfgren.
Fakta
Korrespondent i över 20 år
-
Svante Löfgren började sin journalistiska bana på Djursholms Tidning 1936. Han var Expressens korrespondent i Paris, Berlin, Bonn och Los Angeles i över 20 år. Dessförinnan hade han bland annat medverkat i Idrottsbladet, GT, Nya Dagligt Allehanda, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. Han har gett ut 24 böcker.