Gå direkt till textinnehållet

Heta känslor inför omorganisation

Omorganisationen på Sveriges Radio har rört upp mycket känslor bland medarbetarna under hösten. Nu närmar sig det nya året – och den nya tablån.

Omorganisationen på Sveriges Radio har rört upp mycket känslor bland medarbetarna under hösten. Nu närmar sig det nya året – och den nya tablån.

”Det är slutet av november och många av våra medlemmar vet inte vad de ska arbeta med efter nyår, än mindre var de ska arbeta och osäkerheten sprider sig”, skriver SJF- och SIF-sektionerna på Sveriges Radio i ett nyskrivet protestbrev till ledningen.

– Hela verksamhetsplaneringen för i år har gått åt skogen. Det känner företagsledningen också, säger Ola Gäverth, klubbordförande på SR.

Agneta Kellgren, producent på P1-programmet Gender, tycker att den nya tablån arbetats fram alldeles för fort och utan att den förankrats hos medarbetarna.

– Tidigare har cheferna och VD Peter Örn jobbat hårt för att medarbetarna ska känna sig delaktiga. Det fanns de som redan i våras pratade om skendemokrati, men då efterfrågades våra synpunkter i alla fall. Men i höstas blev det plötsligt bråttom. Då var våra synpunkter inte längre värdefulla.

Genderredaktionen hade tidigare uppfattningen att den skulle producera programmet året ut.

– Men vi fick helt nyligen veta att vi bara ska sända fram till i slutet av januari. Något som förstås har stor betydelse för oss som både planerar och gör programmen.

För Gunilla Nordlund, som också jobbar med Gender, innebär det att hon jobbar dubbelt. Hon ska även göra Släktband i P1, som börjar sändas i mitten av januari.

– Det är tur att man har en sådan erfarenhet och rutin efter 20 år på SR, annars hade det aldrig funkat.

Jan Peterson, planeringsansvarig på SR, tycker att det har fungerat bra.

– Vi brukar lägga om tablån en bit in i januari, det brukar vara så här varje år.

Att beskeden har kommit sent håller han inte med om.

– Det är två månader kvar, så det finns tid, säger Jan Peterson.

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos