FOTO: Paal Wilhelm Nesset

Henrik Evertsson vinner Årets avslöjande

19 november, 2020

Stora journalistpriset Henrik Evertsson vinner Stora Journalistpriset för dokumentärserien om Estoniakatastrofen.

I Dplays dokumentärserie om Estoniakatastrofen möter journalisten Henrik Evertsson överlevare och anhöriga, politiker, medlemmar ur den ursprungliga haverikommissionen och andra som på ett eller annat sätt kommit i närheten av färjan som förliste. Han försöker svara på frågan hur och varför, när han med hjälp av en dykrobot undersöker den konspirationsteori som inte verkar vilja tystna: Finns det ett hål i Estonias skrov?

På torsdagen tilldelades Henrik Evertsson Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande. 

Juryns motivering lyder: ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia.”

– Det finns så många frågetecken runt den här katastrofen. Det har också kommit fram små grejer löpande, som när militärsmugglingen avslöjades 2004 och frågorna kring att färjan sjunkit såpass fort. Det var där det började, vi ville med hjälp av journalistik se om vi kunde räta ut några av dessa frågetecken, säger Henrik Evertsson i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Eva Gustavsson tors, 2020-11-19 17:05
Grattis! En bra dokumentär!
Stora journalistpriset

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies