Gå direkt till textinnehållet

Hem & Hyra klandras för namnpublicering

Hem & Hyra klandras för att ha publicerat namnet på en marknadschef som fått kackerlackor skickade till sig med en uppmaning från Antifascistisk aktion, AFA.  Hotet var visserligen riktat mot honom som företrädare för ett bolag, men verkställdes i hans hem och tidningen borde därför ha tagit särskild hänsyn till honom som brottsoffer, anser PON.

I augusti publicerade Hem & Hyra en artikel om en namngiven marknadschef på ett kapitalförvaltningsbolag som fått en låda kackerlackor skickade till sitt hem tillsammans med en uppmaning från AFA att direkt sätta igång med renoveringsarbetet vid fastigheterna i Rosengård i Malmö.  

AFA tog på sig attentatet på sin hemsida och menade att bolaget som marknadschefen företrädde ”hade låtit flera hyreshus som de ägde förfalla, medan ledningen levde gott i sina nyrenoverade villor”.

Anmälaren menar att namnpubliceringen skadat anmälaren och hans familj, och att hans koppling till fastigheterna var perifer.

Annons Annons

Pressens opinionsnämnd anser dock att anmälarens roll som företrädare för företaget var skälet till hotet, men att hotet mot honom verkställdes i hans hem och att han därför bör betraktas som enskilt brottsoffer. PON har svårt att se det nödvändiga i att publicera hans namn och klandrar Hem & Hyra för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos