Gå direkt till textinnehållet

”Helt rätt att nominera båda redaktionerna”

I kategorin Årets avslöjande nominerades Dagens Nyheter och Sveriges Television tillsammans för bevakningen av Carema. - Helt rätt, säger Josefine Hökerberg på Dagens Nyheter.

SVT och DN började granska Caremaskandalen oberoende av varandra. Nu nomineras de också tillsammans till Stora Journalistpriset, i kategorin Årets avslöjande. Första gången alla de nominerade träffades var i dag på Nedre Manilla på Djurgården.

– Har ni aldrig träffats förut? utbrast programledaren Robert Aschberg förvånat.

Nej, de har inte ens pratats vid per telefon.

– Jag tror att du har pratat med vår chef på telefon, sade Josefine Hökerberg till Erik Palm.

– Nej, er chef har pratat med min chef, svarade Erik Palm.

Josefine Hökerberg och Mia Tottmar på Dagens Nyheter och Erik Palm på Dokument inifrån, SVT, började arbeta med Caremahistorien 2011. Erik Palm inledde sin granskning tidigare men publicerade efter DN.

– Det är ju när man publicerar som räknas, sade Robert Aschberg, men det höll juryn alltså inte med om.

I mars tilldelades Erik Palm Guldspaden för sin granskning av Carema. Dagens Nyheter vann samtidigt det nyinstiftade publikpriset Silverscoopan, men var inte ens nominerat till Guldspaden.

– Det känns jättekul att få nomineringen. Och det känns helt rätt att nominera båda redaktionerna. Vi har jobbat med samma historia på olika håll, säger Josefine Hökerberg på DN till Journalisten.

Fler videos
Fler avsnitt