Gå direkt till textinnehållet

Helena Norman lämnar RMV

Rättsmedicinalverkets kommunikationschef Helena Norman går till Ekobrottsmyndigheten. UPPDATERAD.

På tisdagen gick information ut på Ekobrottsmyndighetens (EBM) intranät att Helena Norman blir ny kommunikationschef från och med den 1 mars 2019.

Journalisten uppmärksammade förra veckan kritik som riktats mot Helena Norman för hennes insatser som chef för Rättsmedicinalverkets (RMV) kommunikationsavdelning, där hon nu är anställd.

Flera journalister har berättat för Journalisten att de inte fått svar på frågor och nekats intervjuer rörande RMVs ifrågasatta medicinska åldersbedömningar av asylsökande. Journalistens intervjuer med Helena Norman har väckt reaktioner i sociala medier, där flera erfarna journalister ifrågasatt hennes agerande.

Annons Annons

Rekryteringen av Helena Norman väcker nu frågetecken internt på EBM. Till saken hör att EBMs nya generaldirektör Monica Rodrigo, tidigare var generaldirektör på RMV. Monica Rodrigo har rekryterat andra chefer från RMV till EBM, däribland Ann Lemne, utvecklingschef på RMV som blir stabschef på EBM. Lemne var en av de fem chefer som skrev under en replik i Journalisten rörande SvDs reporter Negra Efendićs kritik mot myndigheten.

– Jag tycker att det känns bedrövligt. Efter skandalen på Riksrevisionen när en generaldirektör anställt sina kompisar verkar samma sak upprepas igen nu på EBM. Statliga anställningar ska tillsättas efter förtjänst och skicklighet, enbart. Med hänsyn till att det var många sökande till varje tjänst ställer jag mig väldigt frågande till att det enbart var sökande som kom från RMV som blev de som ansågs som skickligast. Det luktar unket helt enkelt, säger en anställd på EBM till Journalisten.

EBMs generaldirektör Monica Rodrigo kommenterar kritiken i ett mejl till Journalisten:

”Sedan jag tillträdde som generaldirektör den 1 mars har EBM gått ut med rekryteringsannonser för sju chefstjänster: överåklagare, rättschef, digitaliseringschef, stabschef, kommunikationschef, HR-chef och ekonomichef. Samtliga tillsättningar görs utifrån regeringsformens krav för statligt anställda på saklig grund, såsom förtjänst och skicklighet. Personer som uppfyller kraven på förtjänst och skicklighet kan inte uteslutas för att de tidigare har arbetat med mig. Jag känner mig därför trygg med de chefsrekryteringar som har gjorts”, skriver Monica Rodrigo i mejlet.

Ekobrottsmyndigheten har drygt 600 anställda. Rättsmedicinalverket har cirka 450 anställda.

Fler avsnitt
Fler videos