Gå direkt till textinnehållet

Helagotland.se kränkte flickors integritet

Pressens opinionsnämnd klandrar nättidningen Helagotland.se för en artikel om ungdomars sexvanor. Två flickor som uttalade sig allmänt framställdes som om de talade om sina personliga erfarenheter.

Artikeln, som publicerades i november 2012 handlade om teaterföreställningen ”Fortsätt#prataom det” som riktade sig till unga och som handlade om sex och de olustkänslor som sex kan framkalla.

Pjäsen bygger på journalisten Johanna Koljonens debattartikel om sexuella övergrepp och ofredanden.

I Helagotland.se återgavs vad två flickor, X och Y, sagt i en diskussion efter föreställningen. I nättidningen framställdes deras uttalanden som om de byggde på egna personliga erfarenheter av sexuella situationer medan de i själva verket hade gjort allmänna kommentarer.

Flickorna anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

PO konstaterar att frågor om ungdomars sexualvanor har allmänintresse. Men när medier talar med ungdomar, som framträder med namn och bild, om sådana integritetskänsliga ämnen måste medierna dra en tydlig gräns mellan generella uppfattningar och personliga erfarenheter. Så skedde inte i artikeln, anser PO, som anser att Helagotland.se därför ska klandras.

PON delar POs uppfattning och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos