HD prövar vapendom mot Expressen

28 oktober, 2013

Högsta Domstolen ska pröva det uppmärksammade vapenbrottmålet mot Expressen, där chefredaktör Thomas Mattsson och två medarbetare fälldes efter ett reportage där tidningen köpte ett illegalt vapen i Malmö.

Det var i oktober 2010 som Expressen i samband med en granskning av vapenhandeln i Malmö köpte en halvautomatisk pistol för att visa hur lätt det var att få tag i vapen i staden. Vapnet överlämnades kort efter inköpet till polisen.

Malmö tingsrätt dömde i maj 2012 Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för anstiftan till vapenbrott, dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott, och reportern Diamant Salihu för vapenbrott. Samtliga dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Expressen överklagade domen.

– Det var en viktig journalistik att undersöka den illegala vapenmarknaden och det är bra att HD kommer att pröva om arbetet med reportaget var lagligt. Men helst skulle jag vilja att denna rättsprocess bara handlat om mig, som fattat besluten om att genomföra granskningen, och inte också fokuserat på en reporter och en nyhetschef, säger Thomas Mattsson till Journalisten.

– Jag vill förstås tacka alla i medie-Sverige som backat upp oss, vi har till och med fått blommor, och oavsett utgång i HD är ju alla överens om att det var rätt och riktigt att försöka kontrollera polisers och politikers olika påståenden om hur lätt det var att köpa exempelvis en pistol. Presshistorien saknar ju inte exempel på liknande reportage och de kommer säkert att bli fler så länge som människor, tyvärr, använder illegala vapen. Det är ju den riktigt allvarliga frågan här: nämligen att folk skadas och dödas.

Läs mer här.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies