Gå direkt till textinnehållet

HD klandras för brott mot god publicistisk sed

Helsingborgs Dagblad ska ha anklagat en tjänsteman som utpekats med namn för att fara med osanning utan att kunna belägga påståendet. Därför klandras tidningen av PON.

Som följd av att HD granskat kommunen ska en högre tjänsteman ha antytt att hen såg det som ett politiskt beställningsjobb, en åsikt hen yttrade i en stängd Facebook-grupp.

Tidningens respons var att i en artikel skriva att tjänstemannen i fråga hamnat i ”blåsväder” och att hen talade osanning.

Anmälaren och tillika tjänstemannen vänder sig i sin anmälan mot dessa formuleringar och att hens namn publicerats.

Tidningen svarade att tjänstemannen inte var vem som helst, trots att hen försökt minimera sin egen roll i anmälan till PO.

Allmänhetens pressombudsman, PO, menar att det är fullt rimligt både att granska höga tjänstemän och att göra publiceringar om vad som sägs i en sluten Facebookgrupp. Däremot anser PO att tidningen inte kan visa att tjänstemannen talar osanning.

”Genom att upprepade gånger använda ordet osanning om anmälarens yttrande på Facebook, utan att presentera belägg för detta, har Helsingborgs Dagblad förorsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada för vilken den bör kritiseras”, skriver PO i sitt utlåtande.

Pressens Opinionsnämnd, PON, delar PO:s bedömning. Helsingborgs Dagblad klandras därför för att ha brutit mot god publicistisk sed

Fler videos
Fler avsnitt