Gå direkt till textinnehållet

HD flyttar nattredigeringen till Malmö

Ledningen för Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad har beslutat sig för att flytta nattredigeringen till Malmö. Journalistklubben på HD kallar beslutet för oroväckande, på gränsen till farligt.

HD har sedan tidigare bland annat sin kultur- ledare och webbredaktion hos systertidningen i Malmö. I ett mejl till journalistklubbens medlemmar, som Journalisten har tagit del av, skriver klubben att de reserverar sig mot beslutet.

”Det är fullt möjligt att det är företagsekonomiskt smart att föra samman redigeringen. Men det finns inte ett enda hållbart eller godtagbart skäl till att denna nya redigeringsorganisation ska finnas i just Malmö”, skriver de bland annat.

Den väg som Bonnier News-ledningen nu har valt kallar de olycklig och farlig. Deras förslag är istället att dagredigeringen, som också finns i Malmö, flyttas till Helsingborg.

”HD blir tyvärr bara en lokalredaktion med eget tidningshuvud. Om ledningen inser det orimliga och farliga i det här men ändå håller fast vid sitt beslut så utgår vi ifrån att man åtminstone på allvar överväger att flytta kulturen eller webben till Helsingborg”, skriver klubben.

Ulf Kristiansson, klubbordförande på HD, uppger till Journalisten att det här just var en farhåga som läsarna lyfte i samband med samgåendet med Sydsvenskan.

– När Bonnier köpte HD var det väldigt viktigt att Helsingborgs Dagblad skulle finnas kvar som en riktig tidning, att det skulle finnas en balans mellan HD och Sydsvenskan. Den balansen finns inte längre och tidningen HD riskerar att bli ett lokalkontor, menar han.

Innebär det här en bantning av tjänster på något sätt?

– Nej, inga uppsägningar som en följd av det här, säger Ulf Kristiansson. 

Journalisten söker Bonnier News. 

I det senaste numret av Journalisten skrev vi om Mittmedia-tidningarnas väg framåt med Bonnier News som ny ägare och de goda åren som HD hade upplevt, främst 2017.

Fler avsnitt
Fler videos