Gå direkt till textinnehållet

HD backar om nedläggning i Klippan

Helsingborgs Dagblads ledning backar om nedläggningen av lokalredaktionen i Klippan. Två eller tre journalister ska fortsätta att bevaka bland annat Klippan, Örkelljunga och Perstorp. ”En stor seger för läsarna”, säger journalistklubbens ordförande Hedvig Juhasz Toth.

För drygt en månad sedan kom HDs ledning med beskedet att man vill lägga ned de lokalredaktioner som bevakar Bjuv, Åstorp, Svalöv, Klippan, Örkelljunga och Perstorp.

Besparingarna på Helsingborgs Dagblad innebär att 25 redaktionella tjänster försvinner, var femte journalist på tidningen. På de aktuella lokalredaktionerna arbetar i dag tolv journalister, varav sju reportrar. Journalisten berättade om besparingarna i oktober och nyheten fick stort genomslag i andra medier, bland annat eftersom flera av orterna kommer att hamna i medieskugga. Bara Klippans kommun har 16 700 invånare.

Men i dag kom ett kontrabesked från HDs ledning. Två eller tre journalister ska fortsätta att bevaka de sex orterna, och planen är att de ska utgå från en lokalredaktion i Klippan. Varje dag ska orterna få ett uppslag i tidningen, där de lokala nyheterna samlas.

– Orsaken till att ledningen backat är protesterna från journalistklubben, men framför allt från prenumeranterna. Det är en stor seger för läsarna, och en liten seger för klubben som protesterat mot detta från start, säger Hedvig Juhasz Toth, journalistklubbens ordförande på HD.

Efter beskedet att HD skulle lägga ned lokalredaktionerna började läsare i de berörda orterna att säga upp sina prenumerationer i ganska stor omfattning.

– Det är synd att tidningsledningen inte fattade rätt beslut från start för då hade vi kanske sluppit detta. Nu gäller det att få tillbaka prenumeranterna. Det är flera tusen prenumeranter som bor i de här orterna. Men det är ju bra att de går till reträtt, säger Hedvig Juhasz Toth.

Reträtten kommer dock inte att påverka sparbetingets storlek.

– Det är fortfarande 25 tjänster på redaktionen som ska sparas in, så de får hitta de tjänsterna någonstans på centralredaktionen, säger Hedvig Juhasz Toth.

Vad tycker du om tidningsledningens agerande, att gå ut med beskedet att lokalredaktionerna ska läggas ned så att läsarna börjar säga upp sina prenumerationer?
– Jag kan inte svara på det för jag tycker inte att det lämpar sig för tryck, säger Hedvig Juhasz Toth.

För närvarande finns sju vakanser på redaktionen, när dessa dras in är det alltså 18 journalister som hotas om uppsägning. Något erbjudande om avgångsvederlag har inte gått ut. Klubben har begärt in en löntagarkonsult som kommer att bli klar med sin utredning den 25 november, därefter kan förhandlingarna återupptas.

HDs chefredaktör Lars Johansson säger till Journalisten att den ursprungliga planen var att starta en veckotidning i Klippan och Örkelljunga för att parera den minskade bevakningen.

– Men när vi utredde saken kom vi fram till att det var bättre att ha bevakningen i HD. Så nu gör vi en liten pudel, säger Lars Johansson.

Så det blir ingen gratis veckotidning i Klippan? Jag såg att ni registrerat flera titlar, bland annat Hallå Klippan och Hallå Örkelljunga.
– Nej, inte som det ser ut nu. Vi registrerade alla orterna på en gång. Men vi har valt att behålla bevakningen i HD i stället.

– Vi har lyssnat på läsarna, politikerna, prenumeranterna, och på oss själva faktiskt. Vi har tagit demokratiskt ansvar för bevakningen av Klippan och Örkelljunga i 150 år och det kommer vi att fortsätta med, även om det blir lite mindre omfattande bevakning än vad det är i dag. Men vi måste värna vårt företag. Vi kommer att gå med 20 miljoner kronor i förlust i år, så vi måste genomföra en besparing, säger Lars Johansson.

Han berättar att det var rätt mycket reaktioner de första två dagarna och att det då var en del som sade upp sina prenumerationer.

Hur smart är det att gå ut och berätta att ni ska lägga ner bevakningen så att ni tappade prenumeranter, och sedan ändra er?
– Ja, det är väl smartare än att gå ut direkt och säga att vi bara ska minska bevakningen. Folk hade blivit lika missnöjda om vi sagt det och nu blir det ett bättre besked än det förra, det blir ju ett mellanting. Men jag hoppas att folk ska inse att vi har lyssnat på dem, säger Lars Johansson.

Vad ska ni göra med de som sagt upp tidningen på grund av ert första besked?
– De ska vi förstås kontakta och försöka locka tillbaka. Rädslan var att det skulle bli ytterligare en reaktion när förändringen hade genomförts och det var det vi ville förekomma genom det här beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos