FOTO: Grafik: Journalisten

Hatsajter tappar stort på Facebook

10 juni, 2016

En undersökning som LO har genomfört visar att svenskarna intresse att sprida artiklar från så kallade ”hatsajter” eller SD-affilierade sajter minskar dramatiskt. Spridningen har minskat med nära 75 procent sedan november.

LOs undersökning omfattar 9 424 artiklar på sajterna Avpixlat, Fria Tider, Dispatch International, Samtiden, Nyheter Idag och Exponerat, samt spridningen av dessa artiklar på Facebook, Twitter och Likedin. 96 procent av statistiken utgörs av delningar, gilla-markeringar och kommentarer på Facebook.

Undersökningen visar att antalet reaktioner i sociala medier rörande sajternas material minskat drastiskt, från en halv miljon i november 2015 till 130 298 reaktioner i maj 2016, en minskning med nära 75 procent.

November var den månad som antalet reaktioner var som högst i LOs mätning som sträcker sig tillbaka till juli 2015. Men även jämfört med månaderna före november finns en tydlig nedgång under våren 2016. Antalet reaktioner på artiklarna på sajterna var hälften så många i maj 2016 som de var i juli och auusti 2015. (Se grafik.)

Antalet artiklar har legat på cirka 30 per dag i snitt, som mest under september och oktober 2015 då sajterna publicerade i snitt 32 artiklar per dag, och som lägst i mars 2016 med 24 artiklar per dag i snitt.

Antalet reaktioner per artikel har minskat från 530 i november till 142 i maj.

– SD-anknutna, ofta rasistiska webbsidor har fått sitt genomslag genom att innehållet delats flitigt i sociala medier. Vi har sett att de här webbsidorna inte drar sig för att snedvrida verkligheten och till och med ljuga för att få ut sitt budskap. Därför är det glädjande att se hur deras delningsmakt har minskat sedan toppen i november, säger Johan Ulvenlöv, ansvarig för strategi och opinion i digitala medier på LO.

Kan inte en del av förklaringen vara att flyktingkrisen fick större uppmärksamhet i medierna under hösten än under våren?
– Det har förmodligen haft en stor påverkan, även om det inte går att fastslå utifrån den här undersökningen. Intresset för frågorna har minskat och då minskar naturligt också intresset för dessa sajter.

Taggar: LO

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies