Gå direkt till textinnehållet

Hatet mot en lokalreporter

Efter att ha granskat Boxholms kommuns affärer med mejerijätten Arla har P4-reportern Patrik Enlund hängts ut med namn i en Facebook-grupp med över 12 000 medlemmar som anklagar honom för att dra kommunen i smutsen. Samtidigt kallade kommundirektören det för "trakasserier", och hotade med att "ta saken vidare", när reportern begärde ut allmänna handlingar i ärendet.

Sedan september förra året har Patrik Enlund, reporter på SR Östergötland, granskat Boxholms kommuns omtvistade köp av mejeriet på orten.

Kommunen är indragen i en rättstvist med Arla om köpet, där en av de senaste granskningarna av SR Östergötland visar att styrande politiker mörkade en planerad vidareförsäljning av mejeriet.

På den lilla orten med drygt 3 000 invånare har affären väckt mycket starka känslor. 

Annons Annons

Bland annat visar det sig via folkrörelsen som kallar sig ”Ostens vänner” på Facebook, som sprider sitt hat mot Arla i sociala medier. Gruppen har idag över 12 000 medlemmar.

I Boxholm finns det inte längre någon poäng för butikerna att sälja Arla-produkter eftersom man har bojkottat produkterna i bygden.

– Det man behöver känna till för att förstå bakgrunden är att på orten känner man en oerhörd stolthet för sin ost. Det är lite som dalahästen för Dalarna, i Boxholm har man tillverkat ost sedan 1800-talet, säger Patrik Enlund, till Journalisten.

Flera av Arla-bönderna i området har också råkat ut för händelser som är så pass omskakande att man inte vill prata med journalister om dem.

– Saker har hänt, men man vill inte precisera vad när jag ställer frågor. De uppger att de är oroliga för sina gårdar och familjen, säger Patrik Enlund.

Efter att SR Östergötland publicerat reportage där kommunen hamnat i dålig dager så har ilskan även drabbat honom som reporter.

Ett par gånger har ostaktivister hängt ut Patrik med namn i gruppen, där man anklagar honom för att ”hata Boxholm”, gå Arlas ärenden, och dra kommunen i smutsen.

Foto: Skärmavbild från Facebook. 

En av Patriks reporterkollegor, som kommer från Boxholm, har också blivit uthängd med namn. Ett par publiceringar har också blivit anmälda till Granskningsnämnden.

Foto: Skärmavbild från Facebook. 

– Det är klart det känns lite olustigt, att de skriver att de ska ”kolla upp mig” och sånt. Vad ska de kolla upp? Vart jag bor eller vilka som finns i min familj? Och vad ska de göra med den informationen? Sen känner jag mig inte rädd eller otrygg på något sätt, men det är olustigt när det sker i en grupp med tolv tusen medlemmar, säger Patrik Enlund.

– Jag anser att rapporteringen har varit balanserad men det är klart att det blivit fler reportage om kommunen eftersom det ingår i vårt uppdrag att granska dem. Ett privat företag som Arla har inte samma skyldigheter att svara på våra frågor, fortsätter han.

Men det stannar inte med det.

Kommundirektören i Boxholm har även kallat SRs försök att få ut handlingar för ”trakasserier” i en radiointervju.

I ett mejl till Patrik Enlund skriver kommundirektören också att om trakasserierna inte upphör så överväger han att gå vidare, och ifrågasätta Patrik Enlunds sätt att arbeta "och Sveriges radios journalistiks trovärdighet och opartiskhet”.

När det gäller ostaktivisterna har gruppens administratörer tagit avstånd från påhoppen och även tagit bort vissa inlägg. Problemet är den ”svans” av personer som kommer med en sådan här stor grupp som syns och hörs mycket, menar Patrik.

– Folk sitter hemma på kammaren och hatar på, man bryr sig inte heller om man gör det med namn och bild.

Patrik, som har jobbat som journalist i 14 år, har aldrig varit med om något liknande.

– Nej, det har helt klart blivit värre med åren som jag har varit i yrket. Många bryr sig inte om hur de agerar.

Det här är en pågående granskning. Hur tänker du inför kommande reportage i ämnet?

– Jag känner mig inte skrämd eller stoppad på något sätt, utan blir snarare taggad att fortsätta göra det vi ska.

Journalisten söker kommundirektören.

Fler avsnitt
Fler videos