Hård press mot de få fria medierna i Turkiet

6 mars, 2017

Två av de få kvarvarande oberoende medierna i Turkiet står närmast på tur att tas över av regimen, skriver Dagens Nyheter i dag.

DN berättar att Aydin Dogan, 80-årig patriark på den oberoende mediegruppen Dogan, nyligen kallades till förhör för påstådd bensinsmuggling, och att flera andra godtyckliga åtal står redo. Bakgrunden är att Doganägda tidningen Hürriyet hamnat i onåd hos president Erdogan för en artikel där mild kritik uttrycktes mot Erdogans beslut att upphäva förbudet mot kvinnlig huvudsjal inom försvaret.

Även Doganägda CNN Türk är därmed i skottgluggen för myndigheterna.

DN rapporterar också att den handfull turkiska medier som ännu är oberoende och verksamma – bland dem vänsterdagstidningen Birgün, prokurdiska Evrensel och den sekulära dagstidningen Sözcu – blivit allt mer försiktiga i sin rapportering om regeringen. De har också problem med att få källor att ställa upp med namn.

Taggar: Turkiet

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies