Här flyr DNs chefredaktör från Journalistens frågor

2 juli, 2015

Journalisten TV Under flera månader har Journalisten försökt att få en intervju med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski om den så kallade ”frysboxen” på DN. När Journalisten till slut söker upp Peter Wolodarski i Almedalen väljer han att fly.

Tidningen Journalisten berättade i mars i år historien om den så kallade frysboxen på Dagens Nyheter, där Bo Keskikangas och elva andra journalister skulle förmås att säga upp sig genom vad de själva beskriver som mobbning från DNs ledning. Ytterligare åtta journalister sades upp utanför turordningsreglerna, en av dem hade bara sex månader kvar till pension när hon plötsligt blev av med jobbet. Högst ansvarig för händelserna var DNs chefredaktör Peter Wolodarski.

Journalisten har sedan den 16 februari vid ett tiotal tillfällen sökt Peter Wolodarski för en intervju. Han har avböjt varje gång. Han har däremot ställt upp på en intervju om frysboxen i Dagens Nyheter, efter att Journalistens reportage fått stor uppmärksamhet även utanför branschen.

I artikeln påstår Peter Wolodarski att det finns fel i Journalistens reportage, och anger att vår uppgift om kostnaden för frysboxen, 30 miljoner kronor, är ”tagen ur luften”.

DNs journalistklubb bekräftar dock för Journalisten att beräkningarna är korrekta.

När vi försöker få en intervju med Peter Wolodarski här i Almedalen, uppger han att han inte har tid ens ett par minuter, utan ber oss att återkomma i höst. ”Har fullt upp under Almedalsveckan. Ange vad du är intresserad av så är mitt förslag att vi hörs under hösten”, skriver Peter Wolodarski i ett mejl till Journalisten.

När vi söker upp honom utanför DNs paviljong i Almedalen väljer han att fly. På videoklippet säger Peter Wolodarski bland annat att det finns en överenskommelse om att vi ska prata senare, något som inte stämmer.

DNs personalchef Magnus Janson som går bredvid Peter Wolodarski på videoklippet, syns teckna åt DNs säkerhetschef Crister Ohlsson att stoppa intervjuförsöket. Han håller tillbaka Journalistens utsände och säger att ”jag tror inte Peter vill”.

Journalisten fortsätter att söka Peter Wolodarski för en intervju.

Se TV-inslaget här.

UPPDATERING: Några timmar efter att denna artikel publicerats får Journalisten till slut en telefonintervju med Peter Wolodarski. Du kan läsa intervjun här på Journalisten.se.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Staffan Wolters tors, 2015-07-02 18:08
Doktorn rekommenderar: Patient: Chefredaktör. Sjukdom:Reporterskräck Anamnes: Flyktbeteende, feghet. Åtgärd: Remitteras till medietränare.
Inlagt av Urban Önell tors, 2015-07-02 21:51
Wolodarski har utan tvekan sina starka sidor. Men att man är en duktig skribent är inte detsamma som att man är en bra chef. Efter turbulensen på tidningen och den attityd han här visar upp, är jag rädd för att hans anseende har skadats allvarligt. Ämnet för den begärda intervjun, personalpolitiken på tidningen, är givetvis infekterat och känsligt. Men argumentet att han inte skulle ha tid med en intervju känns inte trovärdigt. Hur har han i så fall tid att befinna sig i Almedalen?
Inlagt av Rikard fre, 2015-07-03 09:36
Förekom inte liknande anklagelser mot Wolodarskis mentor när han (Wolodarski) började arbeta på DN? Vill minnas att det var Josefin Brink som i Arena under 2001 framförde anklagelser mot dåvarande chefredaktören Hans Bergström. Kanske sitter i väggarna på redaktionen så att säga?
Inlagt av joe fre, 2015-07-03 10:06
När agendasättaren inte får sätta agendan flyr han fältet. Varför är det så skönt att se på dessa hycklare då de inte kan försvara sin mobbning? Det måste finnas ett sånt stort behov från folket för granskning av etablerade medier och dess chefer. Det mediahuset som tar den pucken kommer att få många många läsare. Det är främst Bonnier och Schibested som ska granskas i fotknölarna tillsammans med deras sammarbetspartners och kompisar i riksdagen. Dvs det journalistiken är till för, återstår och se om detta kommer nånsin blir gjort av "seriösa" journalister.
Inlagt av Mats Ostelius fre, 2015-07-03 10:12
Svagt. Tänk att journalister har så svårt att ta granskningar av sig själva.
Inlagt av Per fre, 2015-07-03 11:12
Då står det klart. Varje gång DN:s grävande reportrar vill intervjua någon är det bara för personen att vägra och hänvisa till tidningens egen chefredaktör. Det fegaste jag sett. Och ett hån mot de anställda som behandlades så illa.
Inlagt av Michael A fre, 2015-07-03 12:49
Mja. Wolodarski borde ställt upp på en intervju långt tidigare. Men att jaga honom med skakig kamera i vimlet i Almedalen känns mer som ett billigt dramaturgiskt grepp.
Inlagt av Carpe Diem mån, 2015-07-06 17:06
Ja då har vi fått ett namn på när journalister vägrar intervju, något som dom själva "lever på" att få svar på. WOLODARSKISYNDROMET!
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies