Gå direkt till textinnehållet

Här flyr DNs chefredaktör från Journalistens frågor

Under flera månader har Journalisten försökt att få en intervju med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski om den så kallade ”frysboxen” på DN. När Journalisten till slut söker upp Peter Wolodarski i Almedalen väljer han att fly.

Tidningen Journalisten berättade i mars i år historien om den så kallade frysboxen på Dagens Nyheter, där Bo Keskikangas och elva andra journalister skulle förmås att säga upp sig genom vad de själva beskriver som mobbning från DNs ledning. Ytterligare åtta journalister sades upp utanför turordningsreglerna, en av dem hade bara sex månader kvar till pension när hon plötsligt blev av med jobbet. Högst ansvarig för händelserna var DNs chefredaktör Peter Wolodarski.

Journalisten har sedan den 16 februari vid ett tiotal tillfällen sökt Peter Wolodarski för en intervju. Han har avböjt varje gång. Han har däremot ställt upp på en intervju om frysboxen i Dagens Nyheter, efter att Journalistens reportage fått stor uppmärksamhet även utanför branschen.

I artikeln påstår Peter Wolodarski att det finns fel i Journalistens reportage, och anger att vår uppgift om kostnaden för frysboxen, 30 miljoner kronor, är ”tagen ur luften”.

Annons Annons

DNs journalistklubb bekräftar dock för Journalisten att beräkningarna är korrekta.

När vi försöker få en intervju med Peter Wolodarski här i Almedalen, uppger han att han inte har tid ens ett par minuter, utan ber oss att återkomma i höst. ”Har fullt upp under Almedalsveckan. Ange vad du är intresserad av så är mitt förslag att vi hörs under hösten”, skriver Peter Wolodarski i ett mejl till Journalisten.

När vi söker upp honom utanför DNs paviljong i Almedalen väljer han att fly. På videoklippet säger Peter Wolodarski bland annat att det finns en överenskommelse om att vi ska prata senare, något som inte stämmer.

DNs personalchef Magnus Janson som går bredvid Peter Wolodarski på videoklippet, syns teckna åt DNs säkerhetschef Crister Ohlsson att stoppa intervjuförsöket. Han håller tillbaka Journalistens utsände och säger att ”jag tror inte Peter vill”.

Journalisten fortsätter att söka Peter Wolodarski för en intervju.

Se TV-inslaget här.

UPPDATERING: Några timmar efter att denna artikel publicerats får Journalisten till slut en telefonintervju med Peter Wolodarski. Du kan läsa intervjun här på Journalisten.se.

Fler avsnitt
Fler videos