”Häpnadsväckande hur obefintlig utredning det hade gjorts”

9 september, 2021

FOTO: Lasse Allard Samtal med Katarina Norrgrann började som redigerare på Aftonbladet för 20 år sedan. Nu har hon som reporter varit med och avslöjat två uppmärksammade historier om skamlösa lokalpolitiker och ett dödsfall som lämnats i princip outrett av polisen.

Sedan Katarina Norrgrann, 48, började på Aftonbladet för 20 år sedan har hon arbetat ”lite överallt utom på sporten och nöjet”, som hon själv uttrycker det.

På kort tid har hon, som reporter på 200 sekunder, bland annat avslöjat hur två lokalpolitiker försöker köpa den omtalade borgen på Ekerö.

Det handlar om en spektakulär fastighet på Drottningholm som kommunen först beslutat att ägaren måste riva. Att ta bort den massiva konstruktionen av sten och 30 centimeter tjock armerad betong kostar dock minst åtta miljoner, vilket lokalpolitikerna visste om.

Via en inspelning kunde Aftonbladet visa hur de två politikerna försöker övertala ägaren att sälja fastigheten till skampris, samtidigt som de ger missvisande information om avgifter ifall borgen inte rivs.  

– Det började med ett tips, men jag vill inte riktigt berätta hur det gick till. Men när jag fick se en bild på borgen så gick jag igång direkt. Det är en så pass speciell byggnad och historia, säger Katarina Norrgrann.

Fanns det några tveksamheter kring att använda filmen på politikerna?

– Det är ansvarig utgivare som tar de besluten, vilket jag är väldigt glad för. Det är inte svart eller vitt alla gånger, men den bedömningen vi gjorde var att vi berättar det här för att det är viktigt att det kommer fram hur politikerna agerat. Men vi berättar exempelvis inte vilka de är eller vilket parti de företräder.

Har det blivit något efterspel till historien?

– De uppmanades att avgå av sin gruppledare och jag vet att Ekerö kommun också tagit avstånd från händelsen på sin hemsida. Men så vitt jag vet har de inte avgått än, jag har i alla fall inte lyckats få det bekräftat. Men det kommer nog fler delar till i den här historien, vi får se vad som händer.

Katarina Norrgrann har också, tillsammans med redaktionen på 200 sekunder, avslöjat märkliga omständigheter kring ett dödsfall i Latikberg, där 53-åriga Bengt Jägers död avskrevs som en olycka av polisen. Utan att spärra av någon brottsplats, hålla några förhör eller göra någon utredning.

Efter Aftonbladets publicering har polisen öppnat upp förundersökningen igen.

Även det var ett tips som kom in till redaktionen.

– Jag började läsa in mig på fallet och trodde först att det här kunde inte vara sant. Men det var det ju. Det var häpnadsväckande hur obefintlig utredning som hade gjorts.

Vad förvånade dig mest?

– Att en människa i Sverige kan dö under sådana omständigheter och att så lite görs. Det är faktiskt sorgligt tycker jag. Sen de anhöriga som har kämpat i alla år för att få myndigheter och medier att reagera men ingen hade lyssnat på dem. Det här visar att vårt jobb är viktigt och behövs.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies