Hansen Media betalar inte sina frilansar

2 april, 2012

Frilansar som arbetar för Musikermagasinet och tidningen Monitor som ägs av Hansen Media får inte ut sitt arvode. Bolaget har slut på pengar.

Tomas Tornefjell är en av de frilansar som väntat länge på att få sina pengar för artiklar i tidningen Monitor. Fem fakturor om totalt cirka 20 000 kronor är obetalda.

– Jag har har skrivit för Monitor i sex år och jag varit med om att det har blivit förseningar under somrarna, men nu har jag väntat sedan i december. För oss fattiga frilansar är det mycket pengar det handlar om, säger Tomas Tornefjell till Journalisten.

Han är inte ensam om att vänta på pengar från Hansen Media. Flera frilansar har väntat i månader på att fakturorna ska betalas. En av dem har vänt sig till Kronofogden samt Journalistförbundet för att få hjälp.

– Jag har sagt nej till fler uppdrag till dess att jag får betalt. Jag kan inte jobba gratis. Det är hemskt tråkigt, för det är roliga jobb och en bra tidning. Det här är ett trist exepel på hur frilansar behandlas. Det står säkert nya i kö efter oss som tröttnat på denna uppdragsgivare, säger Tomas Tornefjell.

Flera andra frilansar har också sagt nej till fler uppdrag från Hansen Media eftersom fakturorna inte betalas.

Bakgrunden är att Hansen Media har slut på pengar.

– Det gjordes en stor felsatsning på att lansera tidningar i Norge och Danmark 2008 och 2009. När lågkonjunkturen kom försvann många av annonsörerna och vi förlorade ett par miljoner. Vi har hamnat efter med betalningarna, säger Martin Leisborn som är chefredaktör för Monitor.

Han tror att den ekonomiska situationen kommer att förbättras i höst.

– Det ser positivt ut framöver. Om frilansarna har tålamod att vänta några månader kommer de att få sina pengar.

– Jag har full förståelse för att det här skapar irritation bland frilansarna. Jag skulle själv bli irriterad, säger Martin Leisborn.

Flera av era frilansar säger att de inte tänker skriva för er förrän de har fått betalt. Ska ni ta in nya frilansar för att klara produktionen?

– Nej, det gör vi inte. Vi försöker klara det på andra sätt. Vi kämpar så mycket vi kan för att klara av detta. Läget har varit oerhört pressat.

Musikermagasinet startade 1978 och är en tidning för musiker i Skandinavien, och konkurrerar med bland andra Studio.

Monitor är en branschtidning för broadcasting och film.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies