Hanna Nyberg: ”Jag vill uppvärdera yrket”

7 september, 2021

FOTO: Tor Johnsson Journalistkongressen 2021 Hanna Nyberg kandiderar till ordförande i Journalistförbundet. ”Jag är redo att ta ett större ansvar”, säger hon.

Hanna Nyberg är nominerad till ny ordförande i Journalistförbundet och utmanar sittande förbundsordförande Ulrika Hyllert på Journalistkongressen om en månad. Hanna Nyberg sitter i förbundsstyrelsen och var fram till oktober förra året ordförande i journalistklubben på Sveriges Television. Hon är sedan tidigare nominerad till vice ordförande.

– Jag sa till valberedningen redan i våras när jag blev nominerad till vice ordförande att jag är redo att ta ett större ansvar, som vice ordförande eller ordförande. När jag sedan blev nominerad till ordförande tackade jag ja. Det känns hedrande och roligt att bli nominerad, säger Hanna Nyberg.

Vad är det som lockar med ordförandeposten?
– Jag vill ju det här, för att jag tycker att det är viktigt. Att jobba fackligt är det viktigaste för mig och att jobba för något som är större än klubben på SVT skulle kännas jättefint. Jag har upptäckt att jag gillar att höras och synas och jag känner mig som en ledartyp.

När vi intervjuade Anders Forsström, som nominerat dig, riktade han samtidigt kritik mot den nuvarande ledningen för förbundet. Delar du hans kritik?
– Min kandidatur bottnar i lust och engagemang, inte något missnöje. Jag tycker att Ulrika Hyllert är jättekompetent och första gången jag insåg hur kompetent hon är var i samband med en avtalskonferens när vi på public service-klubbarna skulle rangordna våra krav inför kollektivavtalsförhandlingarna. Jag hade ångest över hur vi skulle klara det, men Ulrika ledde mötet på ett oerhört kompetent sätt. Hon är fantastisk. För mig handlar det inte om någon kritik, utan om mitt eget engagemang. Det är inte någon kupp. Det är häftigt att det är flera som vill ha de här posterna.

Antalet nominerade till förbundsstyrelsen är rekordlågt, antalet motioner till kongressen är hälften så många som för tre år sedan och valdeltagandet i ombudsvalet var det lägsta på 16 år. Är det fackliga engagemanget i förbundet på fallrepet?
– De siffrorna kan man tolka på det sättet, men jag uppfattar inte att det fackliga engagemanget ute i organisationen och på arbetsplatserna är lågt. Jag tror att en förklaring är pandemin och distansarbetet. Saker och ting behöver vara fysiska för att man ska bli påmind och engagerad.

Vilken facklig fråga är viktigast för dig?
– Jag vill uppvärdera yrket. Det har effekt på flera områden: löner, arbetsvillkor och status. Journalister blir ganska bespottade och jag vill vara aktiv i debatten. Allmänhetens förståelse för journalisternas roll i samhället och hur viktiga vi är för demokratin måste bli bättre.

Finns det några förändringar du vill göra i förbundet om du blir ordförande?
– Det är kongressen som beslutar om förbundets verksamhet, men en konkret sak jag vill göra är att dra i gång Journalistpodden igen för att nå ut med samtal om journalistik i förbundets regi. Eftersom förbundet också behöver spara pengar skulle jag vilja se över förbundets utbildningar i arbetsmiljö och diskriminering, sådana frågor som inte rör specifikt våra kollektivavtal, och undersöka om man kan hitta samarbeten med andra fackförbund.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalistkongressen 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies