Gå direkt till textinnehållet

Handlingsplan mot hot på Sydnytt

Då och då utsätts svenska journalister för hot. Sydnytt vid Sveriges Television i Malmö har tagit fram en handlingsplan hur man ska agera när journalisterna hotas.

Då och då utsätts svenska journalister för hot. Sydnytt vid Sveriges Television i Malmö har tagit fram en handlingsplan hur man ska agera när journalisterna hotas.

I samband med att journalister på Sydnytt har rapporterat om kriminella MC-gäng har de utsatts för hot och repressalier. Enligt Sydnytts chef Peter Sommerstein har team bland annat fått bildäck sönderskurna och varit nära att prejas av vägen.

Här är ett utdrag ur de råd som sammanställts av ledningen för Sydnytt:

1. Vägra ta emot hotet. Om du upplever någon som hotfull, hänvisa honom/henne till arbetsledningen. Markera alltid att du jobbar på en chefs uppdrag och att ett hot mot dig därför blir verkningslöst.

2. Rapportera alla hotfulla situationer till arbetsledningen. Undvik att på eget initiativ sprida hoten vidare till kollegor eller andra medier. Ryktesspridningen skulle kunna gynna den hotfulles syften.

3. Låt inte ett upplevt hot styra din nyhetsrapportering i någon riktning. Om du inte känner att du kan leva upp till detta, be då att få bli befriad från uppdraget.

4. Uppmuntra och stöd kollegor att polisanmäla.

Vid Grävande journalisters seminarium i Malmö för några veckor sedan diskuterades hot. Det framkom att journalister som hotats av MC-ligor hade struntat i att göra polisanmälan.

—Det äcklar mig att det finns folk som inte vågar polisanmäla, sa Malmöåklagaren Sven-Erik Alhem som framträdde vid seminariet.

—Jag hatar debatten om att det är farligt att vittna. Debatten borde skjuta in sig på att det är ynkligt att inte vittna eller att inte våga sätta sitt namn under sina artiklar.

Fler avsnitt
Fler videos