Gå direkt till textinnehållet

”Handlingsplan mot hat och hot räcker inte”

Det måste tillföras resurser hos de rättsvårdande myndigheterna så att de klarar av att hantera den ökande mängden hot mot journalister. Det skriver bland andra Aftonbladets Åsa Linderborg (bilden) och Journalistens Helena Giertta i en debattartikel i dag på Pressfrihetens dag.

Publicisterna och journalisterna Kurdo Baksi, Johan Ehrenberg, Helena Giertta, Åsa Linderborg, Jonas Nordling och Lilian Sjölund konstaterar i en debattartikel som publiceras i en rad tidningar att hoten mot pressfriheten i dag är många.

Det gäller såväl internationellt som i Sverige – där trakasserier ”drabbar journalister på alla sorters medier och av alla sorters politiska färg”.

Debattörerna kräver åtgärder från regeringens sida för att minska problemen:

Annons Annons

Den handlingsplan som ska lanseras om några månader med syfte att skydda det demokratiska samtalet mot hot och hat är ett bra steg, men det måste också tillföras reella resurser hos de rättsvårdande myndigheterna så att de klarar av att hantera den ökande mängden hot mot journalister.  

Pressfriheten måste hela tiden försvaras – av såväl oss journalister som av samhället i stort. Det är därför extra viktigt att fråga sig: vem som tjänar på att förtroende för journalistiken undermineras?

Fler avsnitt
Fler videos