Gå direkt till textinnehållet

Han vinner Per Wendels nyhetspris

Martin Schibbye vinner Per Wendel-priset som delas ut av Expressen.

Varje år delar Expressen ut priset till ”orädda avslöjare”, prissumman är på 100 000 kronor. Årets vinnare är alltså Martin Schibbye, frilansjournalist, chefredaktör på Blankspot och engagerad i Dawit Isaak-fallet.

Juryns motivering lyder:

”Journalistik beskrivs ofta som konsten att komma fram för sent, så snabbt som möjligt. Att ta sig dit där något hänt, och berätta på plats.

Men en story kan också skrivas för att förklara i förväg. Att söka sanningar och sammanhang och sedan publicera sig i en tidning, en bok eller en podcast. Årets pristagare har spritt vittnesmål från hela världen, från The Times till resemagasinet Vagabond.

Han har gjort det i egen regi, utan de stora mediebolagens resurser. I jakten på att synliggöra blinda fläckar har han också betalat det högsta priset – sin egen frihet. Per Wendels Nyhetspris 2021 går till Martin Schibbye.”

Martin Schibbye var utomlands när han fick beskedet, skriver Expressen i ett pressmeddelande.

– Jag satt med två procents batteri kvar i ett litet propellerplan i Himalaya när jag fick samtalet. Tryckte av och skrev att jag var i Nepal. Fick då ett sms med beskedet. Flygningen tillbaka till Kathmandu över nya och gamla jaktmarker i solnedgången blev nästan religiös. Det var här jag gjorde mina första reportage för 15 år sedan. Det var här jag lärde mig resa, bära hem berättelser och leva på min penna och jag är så glad att det är just en yrkesgärning under många år som uppmärksammas, säger Martin Schibbye till tidningen.

Priset har delats ut sedan 2005 och bland tidigare vinnare finns bland annat Janne Josefsson, Magda Gad, Åsa Erlandsson och Olof Lundh.

Fler avsnitt
Fler videos