Gå direkt till textinnehållet

Han vill gräva över landsgränserna

”Det är väldigt givande att utbilda journalister”, säger Iain Overton, VD för organisationen The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) i Storbritannien. Den prisbelönte videoreportern efterlyser ett större samarbete i dagens journalistik.

TBIJ är en icke vinstdriven, fristående organisation som samarbetar med en rad stora nyhetsföretag, däribland BBC och Financial Times. Byrån har sin bas vid City University i London, och deras mål är att producera kvalitetsundersökningar för att stärka journalistiken. Den nuvarande VDn Iain Overton har stor erfarenhet av granskande journalistik och har erhållit flera priser för sina videoreportage.
På senare tid har han också börjat göra fler och fler framträdanden som talare i diverse sammanhang världen över. Efter Gräv 12 i Malmö bär det till exempel av till Johannesburg i Sydafrika.
– Allt fler kontaktar mig och vill att jag ska komma och prata om de olika utmaningar som finns inom den granskande journalistiken, och eftersom jag har lite av en showman i mig, har jag ingenting emot att framträda.
Det centrala i Overtons föredrag brukar vara vikten av ett utbrett transnationellt samarbete, vilket är en av punkterna han kommer att ta upp på Grävseminariet. Han menar att man bör sträva efter att samarbeta om  granskningar mellan länder, för att sedan publicera samma material i respektive nationella medier.
En utmaning inom journalistiken anser han vara mentaliteten inom yrkesgruppen. Det är väldigt sällan man väljer att dela med sig av sina erfarenheter, och de trick man lärt sig med åren behåller man ofta för sig själv. Men för att förbättra journalistiken är det viktigt att man ändrar på detta, vilket han hoppas kunna göra bland annat genom sina föreläsningar.
– Till viss del förstår jag att man vill behålla sina knep för sig själv eftersom det är en sådan tuff bransch. Men genom att dela med oss kan vi bli bättre. Det är också väldigt givande att utbilda journalister. Jag tar in många nya, unga journalister till byrån och försöker uppfostra dem och få dem att växa.

Fler avsnitt
Fler videos