Gå direkt till textinnehållet

Han var med och avslöjade EU-fusket

Förutom sin lön får EU-parlamentariker cirka 42 000 sek i månaden för så kallade ”allmänna utgifter”. Staffan Dahllöf är en av 48 journalister som nu ligger bakom det gräv över landsgränserna som avslöjar omfattande fusk med den ersättningen. ”De skulle kunna betala för revisorer som kollar på detta så är allt löst”, säger Staffan Dahllöf.

De 42 000 kronorna ska alltså räcka till kontor, telefonräkningar, data- och telefoniutrustning och annat som behövs i EU-parlamentarikernas dagliga arbete. Ersättningen kommer ovanpå en månadslön på 82 492 svenska kronor, ovanpå 2985 kronor för måltider och övernattning per dokumenterad mötesdag, ovanpå dokumenterade reseutgifter. De kommer även vid sidan om de upp till 239 957 kronor per månad som en ledamot kan använda för att avlöna assistenter i parlamentet och på hemmaplan.

Staffan Dahllöf ingår i journalistsamarbetet ”The MEPs Project”, med 48 journalister från EUs alla medlemsländer, som kan avslöja att ett stort antal av de 751 EU-parlamentarikerna betalar in dessa kontorspengar direkt till partikassan eller stoppar dem i egna fickor.

Hur gjorde ni grävet?

Annons Annons

– För två år sedan var vi ett gäng på 29 kollegor som försökte få ut alla uppgifter om vad parlamentarikerna har för utgifter den officiella vägen, det fick vi avslag på så då gick vi till domstol med det. Vi har inte stämt parlamentet men vi har bett domstolen utröna om de agerat korrekt och de kommer med ett beslut senare i år, hoppas vi. Under tiden ville vi agera själva och så föddes iden att vi skulle välja ut en av de här utgiftskategorierna och gräva fram så mycket vi kan om det. Skaran inblandade journalister växte snabbt till 48 journalister från hela Europa och vi representerar nu alla medlemsländerna, säger Staffan Dahllöf.

Vad var svårast?

– De 20 svenska parlamentarikerna vi tittade på var en överkomlig grupp, så tyskarna och fransmännen har haft det betydligt tuffare. Dels är det en större grupp parlamentariker att titta på för dem och sen hade jag också lite lättare att få svar av svenskarna. Det var också svårt hur vi skulle hantera materialet, och kategorisera ett svar mot ett annat. Allt är dessutom på olika språk så det har varit mycket samordning. Plus att vi alla ska vara eniga om en grundtext och vad vi kan påstå och inte.

Hur såg det ut med de svenska EU-parlamentarikerna?

– Jag fick svar från 18 av 20 stycken. Sverigedemokraterna ville inte delta, trots upprepade uppmaningar. Sossarna har löst detta med sin egen modell, de har inga egna kontor i Sverige utan lägger delar av pengarna i ett Bryssel-kontor. MP har någorlunda koll på sina uppgifter, men det är svårt att komma med en kvalitetstämpel för mig över hur alla sköter sig. Vi redogör för de svar vi får och så får man läsa själv. Rent allmänt tycke jag nog det är konstigt att det ska vara så svårt att få ordning på detta? Egentligen kan ju bara parlamentet besluta att alla avgifter ska gå mot dokumentation, de skulle kunna betala för revisorer som kollar på detta så är allt löst.

Du kan läsa en svensk version av grävet på SvD.se.

Fler avsnitt
Fler videos